1

Onderwerp: schuimlaag in taart, graag spoed

Ik zou graag een schuimlaag maken a la Kadohke. Ik heb deze info van http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=48193:

Ca. 50 gram hazelnoten op 150 graden voorbranden in de oven een kwartiertje en daarna beetje fijnstampen.

Schuim maken:
3 eiwitten
200 gram suiker
zakje vanille suiker
Werkwijze:
Dit tot stevig schuim kloppen.
Hazelnoten door het schuim spatelen.
Ca. 3 uur in oven op laagste stand.

Dit is voor 1 laag toch?
Maar hoe groot spuit je de cirkel en hoe hoog is de schijf ongeveer?
(Ik heb op internet gekeken maar schuimbodems/schrijven varieren nogal, van 7 mm tot 1,5-2 cm hoog dus vandaar mijn vraag).
En moet ik voor mijn heteluchtoven nog andere temperatuur aanhouden?
Ik weet niet of dit recept voor elektrische oven of heteluchtoven is.

Eigenlijk wou ik er nu aan beginnen, weet iemand mijn vragen te beantwoorden?

2

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Mieperdepiep heeft er net 1 gepost, ik zal effe zoeken (het topic)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

3 Laatst bewerkt door Carien (11-12-2012 17:34)

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=213717

d'r staat (nog) geen info bij, maar mbv die namen kun je op internet recepten zoeken en misschien hoeveelheden? O-)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

4 Laatst bewerkt door Carien (11-12-2012 18:14)

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

ik heb dit nog gevonden:
Schuim
•    300 g amandelen
•    4 eiwitten
•    200 g suiker
Verwarm de oven voor op 80 ºC. Klop de eiwitten los in een vetvrij bekken en voeg beetje bij beetje de suiker toe tot er een egaal wit schuim ontstaat. Spuit met een gladde spuit drie spiralen van circa 20 cm doorsnede op een vel bakpapier, begin van binnen uit. Bestrooi met een derde van de geroosterde amandelen. Droog het schuim in de oven circa 3 uur.

Deze hoeveelheid is dus voor 3 cirkels van 20cm  :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

5

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Aardig van je dat je ook aan het zoeken bent gegaan  :thumb:
Ik heb nu meer een idee van de hoeveelheid.

Het topic van Mieperdepiep houd ik ook al in de gaten, dat leek mij ook zo'n lekker taartje.
ik denk dat ik toch maar wacht op haar recept.

Bedankt voor het meedenken.

6

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Deze lijkt me trouwens ook lekker, de Christoffeltaart van Jozien
(http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … hp?id=9427)

7

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

:Y die staat ook in een mapje op mijn pc O-) Jammergenoeg nog niet gemaakt.... ben de enige hier in huis die zoiets lekker vindt...  :s

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

8

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Bij mij gaat er geen meel in
Als ik Progrestaart maak ( eiwit+amandelen) doe ik het zo:

op 90 graden C voorverwarmen
Bak de bodems een dagje eerder
diameter 18 cm doorsnee, 3 lagen
oven

indien mogelijk kun je alle drie de lagen tegelijk bakken maar dat is afhankelijk van je oven.

3 stukken bakpapier voorzien van cirkels met een diameter van 18 cm ( onderkant vorm als mal gebruiken of een passer)

7 eiwitten met 50gr suiker per ei = 350 gr suiker ( ik heb poeder en kristalsuiker door elkaar gebruikt), kloppen tot er pieken zijn.

Voor Progrestaart 150 gr amandelstukjes erdoor spatelen.

In een slagroomspuit met brede mond doen en de 3 cirkels van 18 cm volspuiten met het eiwit/amandelmengsel.

2 uur bakken op 90 graden, na de twee uur de roosters/bakblikken omruilen en laat maar in de oven staan tot de volgende dag. Het is dan goed droog en afgekoeld.

bodem bedekken met 1 laagje slagroom

Middelste laag aan de onderkant met een kwastje insmeren met chocolade, een siliconenkwastje is daarbij handig


Bovenkant van de middelste laag, leg daarop de kersen waarvan je het vocht een beetje gebonden hebt met maizena of taartina.

Top bovenkant instrijken lichtjes met wat chocolade, toefjes slagroom en wat kersen als decoratie.

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

9

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

@Carien,jammer hé?  Mijn man is er ook niet echt dol op.
Helaas nog geen "kant-en klaar" recept gevonden voor een 1-persoons-schuimtaartje.
@Ireen, dank je wel voor je recept en werkwijze. Is de aangegeven temperatuur voor een elektrische oven?

10

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Nokkie schreef:

@Carien,jammer hé?  Mijn man is er ook niet echt dol op.
Helaas nog geen "kant-en klaar" recept gevonden voor een 1-persoons-schuimtaartje.
@Ireen, dank je wel voor je recept en werkwijze. Is de aangegeven temperatuur voor een elektrische oven?


90 graden conventioneel=onder en bovenwarmte.

Waarom geen 1 pers taartje?
Ik spuit ook vaker het schuim in kleinere uitgevulde ringen, in het midden iets platter maken met een lepel zodat je een opstaand randje hebt.
Bakken en erna lekker vullen met vanilleroom+peer+kakifruit
Of je stapelt met kleine rondjes, alles kan :D

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

11

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Dank je wel voor je snelle antwoord.
Waarom geen 1 persoonstaartje?
Ik ben een beginner en heb nog geen idee hoeveel ik dan nodig heb van de ingrediënten.
En vind het nog niet leuk om zelf te experimenteren.
Peer en Kakifruit, dat klinkt goed.
Je gebruikt echt stukjes fruit en geen aroma/extract toch?
Dat van dat opstaande randje wist ik nog niet, bedankt voor de tip.

12 Laatst bewerkt door ireen123 (13-12-2012 10:32)

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Neem 1 eiwit+45-50 gram suiker ( eventueel poeder+kristalsuiker door elkaar)
Neem een bakplaat, vel bakpapier, en onder het bapapier leg jij,1 vel papier met getekende rondjes zo groot als jij ze wil hebben (spiekbriefje is dat).

Mix het eiwit+suiker volgens recept
Doe in een spuitzak, je kunt ook een wegwerp spuitzak nemen, knip er een punt af er hoeft zelfs geen spuitmondje in of desnoods met 2 lepels hoopjes maken op het bakpapier.Let op je spiekbriefje voor de afstand en de groote.
Kijk maar hoe ver je komt met uitgevulde cirkels maken met 1 eiwitmix.
Haal je spiekbriefje eronder uit, gewoon trekken ;)
Verder volgens recept op 90 graden, 2-3 uur laten drogen. Beter te lang gedroogd dan te kort.
Als je de bodems eerder maakt , kun je ze altijd net voor eigen gebruik oppiepen door ze lichtjes te verwarmen.

Het fruit, alles vers of course
Een variatie erop vind je hier
http://coeliakie-en-tarweallergieforum. … amp;t=2466
zo ziet een appel/peer variatie eruit
http://s1.postimage.org/vi5Li.jpg

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

13

Re: schuimlaag in taart, graag spoed

Hee, een recept voor een klein gebakje en nog meer tips, helemaal  :thumb: 
Ik zag vandaag toevallig Kakifruit liggen bij Appie, en heb nog getwijfeld of ik het mee zou nemen.
Dank je wel voor alle moeite.