Onderwerp: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus
Het begon met dit topic, waar ik aangaf dat ik van plan was een boerenkooltaart te maken:
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … id=209385.
Even in het kort: mijn moeder stelde voor om voor mijn verjaardag een boerenkooltaart te maken. Oftewel, een gevalletje 'challenge accepted'.
Hieronder zie je het resultaat, met daaronder de foto's van de hele opbouw:
De taart
Een afgesmeerde taart. Ik heb hem relatief hoog gemaakt (14 cm) aangezien een goede stamppot-pan ook lekker hoog is.
De taart is gevuld met 2 lagen aardbeienjam, 1 laag bokkepootjesvulling en 1 laag mergpijpjesvulling. Afgesmeerd met 1:1 botercrème.
Voor het kuiltje jus heb ik alvast een rondje ter grootte van een juslepel uitgesneden tot aan de eerste laag vulling.
Allereerst heb ik de taart op de gebruikelijke manier bekleed met fondant, zonder de bovenkant goed te smootheren.
Rondom het kuiltje zie je waar de fondant is afgesneden. De randen zijn naar buiten geduwd zodat de pan echt een randje krijgt.
Met mijn handen heb ik de taart onder het randje iets naar binnen geduwd zodat er iets meer de vorm van een pan in kwam.
Om de taart een Hollands tintje te geven, heb ik met uitstekers een paar typisch Hollandse figuren gemaakt voor op de pan.
Een Hollandse pan. Ik heb expres geen handvaten eraan gemaakt, omdat het anders te vol zou worden aan de zijkant van de pan.
De rookworst
Boerenkool is natuurlijk niet compleet zonder rookworst.
Allereerst heb ik een bak vol cereal treats gemaakt (rice crispies in gesmolten boter en marshmallows).
Nadat de treats wat waren afgekoeld, heb ik mijn handen goed ingesmeerd met vloeibare bakboter en vervolgens vrij makkelijk de vorm van de worst geboetseerd:
De worst is afgesmeerd met 1:1 botercrème. Eerst heb ik plakjes afgesneden, zodat het lijkt alsof de worst al is aangesneden.
Met roze en ivoor heb ik geprobeerd de goede kleur te krijgen voor de binnenkant van de worst.
Eerst heb ik de roze plakjes op de afgesneden stukjes worst bekleed. Vervolgens heb ik van chocoladefondant strookjes gesneden en deze eromheen gewikkeld.
De worst is ook bekleed met chocoladefondant.
De buitenkant van de worst heb ik ingesmeerd met een beetje crisco, zodat deze lekker zou gaan glimmen met als een echte rookworst.
De boerenkool
De boerenkool is gemaakt van witte en groene marsepein. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat de structuur van marsepein wat korreliger is en dus wat makkelijker op te ruwen dan fondant.
Ik had in eerste instantie grasgroene marsepein, hier heb ik een klein beetje zwart aan toegevoegd totdat ik de juiste groen had voor de boerenkool.
Allereerst heb ik beide kleuren marsepein gesnipperd en door elkaar gelegd.
Vervolgens heb ik voorzichtig de snippers door elkaar gemengd, zonder dat het teveel zou gaan marmeren.
De bol is uitgerold totdat deze de juiste afmeting voor op de pan heeft gekregen.
Ik heb verschillende tools uitgeprobeerd, maar uiteindelijk heb ik met een vork de marsepein "gekamd" zodat deze lekker zou gaan korrelen.
Tot slot heb ik hier en daar nog een paar kleine witte marsepeinsnippers op de plak gelegd en nog even meegeprakt.
De plak is op de pan gelegd en vervolgens heb ik op de plek van het kuiltje een kruisvorm gesneden. Deze punten heb ik voorzichtig naar buiten geduwd, zodat er echt een randje om het kuiltje kwam te staan.
De jus
De Hollandse stamppotten staan er haast wereldwijd bekend om: het kuiltje jus.
De jus is gemaakt van gesmolten chokotoff met slagroom.
Ik heb hiervoor gekozen omdat dit mengsel er "vloeibaar" blijft uitzien, ook als het alweer is afgekoeld en gestold. Op de foto lijkt het net of het nog vloeibaar is, net als echte jus. Maar inmiddels is het hier al hard geworden.
Met een plastic lepel heb ik voorzichtig het vloeibare mengsel in het kuiltje gegoten.
Inmiddels kan de worst op de taart worden gelegd en is de bovenkant van de taart af.
De theedoek
Als finishing touch heb ik een Hollandse theedoek over de pan gelegd. Dit was ik sowieso al van plan, maar het kwam nog mooier uit omdat de fondant op een bepaald punt was gescheurd tijdens het bekleden.
De theedoek is gemaakt van een lap marsepein, welke ik na het uitrollen losjes heb uitgesneden in een rechthoek.
Om het inkleuren van de ruitjes wat makkelijker te maken, heb ik heel dun met een ribboncutter, lijnen getrokken. Ook het kantje aan de rand mag niet ontbreken.
Met verdunde kleurgel heb ik de ruitjes om en om ingekleurd.
Het eindresultaat
Aan tafel!
Helaas was ik wat te ongeduldig met het drogen van de theedoek, dus hier en daar zijn wat rode vingers te zien. Ach, echte theedoeken worden ook weleens vies...
De binnenkant van de taart. Doordat de "jus" lastig was om doorheen te komen met het mes, is de taart in het midden naar beneden gedrukt. Maar hij smaakte er niet minder om.