1 Laatst bewerkt door jo-oosie (03-10-2012 12:34)

Onderwerp: lucht onderin cc-papiertje ????????

3-10-2012: 
is er dan helemaal niemand die me helpen kan?

Hoi medebaksters,

ik heb eens een vraag:
het valt mij op dat ik bij het bakken van mijn cc's lucht onderin mijn papiertjes heb   :/
Soms zit er wel tot een halve cm lucht onder de cc.... :s
Met de smaak is helemaal niks mis   :P ,  maar het staat best raar, zo'n luchtbubbel onder de cc.


Vooral bij de mini cc's, maar ook bij het gewone formaat.
Hebben jullie die ervaring ook?
Hoe kan dit komen?
Is dit te voorkomen?

Ik bak met een 'gewoon' zelf samengesteld cakebeslag, geen mix dus.
Ik vul mijn papiertjes vanaf de bodem met een spuitzak, dus als het beslag erin gaat, zit er beslist geen lucht onderin.
Dan gaan ze de oven in, in een bakblik van Wilton,net onder het midden en op ongeveer 160C.
Daarna uit de oven, even plank erop, op de kop afkoelen en klaar...

Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen....   :Y
In elk geval alvast bedankt voor het meedenken !

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

2

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

hmmm, heb hier geen ervaring mee en zou ook niet weten waar het aan moet liggen. Maar ik zal je even uppen, misschien dat iemand anders iets weet.

3

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Lees even mee omdat ik dit ook een paar heb gehad. Ik heb met een spuitzak de papiertjes gevuld en met een lepel. Heb het idee dat waneer ik het met een lepel doe er geen, of iig minder, lucht onderin zit. Weet het niet helemaal zeker of dit het is.
Ik gebruik trouwens de FC mix en AH roomboter

4

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Het kwam bij mij door te hoge temperatuur.
Ik doe ze nu iets op iets lagere temperatuur en dan iets langer en dat gaat goed.

5

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Esther68 schreef:

Lees even mee omdat ik dit ook een paar heb gehad. Ik heb met een spuitzak de papiertjes gevuld en met een lepel. Heb het idee dat waneer ik het met een lepel doe er geen, of iig minder, lucht onderin zit. Weet het niet helemaal zeker of dit het is.
Ik gebruik trouwens de FC mix en AH roomboter


tja....  maar als ik het vullen met een moet doen, dan kan lukt het me niet om overal netjes dezelfde hoeveelheid beslag in te doen.... :s

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

6

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

sanria schreef:

Het kwam bij mij door te hoge temperatuur.
Ik doe ze nu iets op iets lagere temperatuur en dan iets langer en dat gaat goed.


welke temp bak jij nu dan?

Ik dacht eigenlijk dat 160 al niet echt hoog was, ging voorheen ook goed, of in elk geval toch beter....

Zou het te maken kunnen hebben met de tijd die je mixt misschien ??

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

7 Laatst bewerkt door Esther68 (01-10-2012 07:26)

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

jo-oosie schreef:
Esther68 schreef:

Lees even mee omdat ik dit ook een paar heb gehad. Ik heb met een spuitzak de papiertjes gevuld en met een lepel. Heb het idee dat waneer ik het met een lepel doe er geen, of iig minder, lucht onderin zit. Weet het niet helemaal zeker of dit het is.
Ik gebruik trouwens de FC mix en AH roomboter


tja....  maar als ik het vullen met een moet doen, dan kan lukt het me niet om overal netjes dezelfde hoeveelheid beslag in te doen.... :s

Ik zet mijn bakvorm op een weegschaal en weeg telkens iets van 40 gr per papiertje af  ;)

Oh ja, ik bak ook op 160 gr (hetelucht) en denk ook niet dat het door de temp komt.

8 Laatst bewerkt door jo-oosie (03-10-2012 12:36)

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

HELLUP.....

is er dan hélemaal niemand die me helpen kan?   :/

Moet morgen weer bakken.....   :think:

Please ????    :D

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

9

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Hoi Joosie,
Meestal komt het door de rijsmiddelen die in je product zitten.
Er ontstaat stoom/lucht die niet weg kan.
Maar een snelle oplossing is dat je een paar gaatjes in je cupcake papiertjes prikt voor je ze in de bakplaat zet.
Dan kan het lucht eruit voor de cakejes gaan stollen.
Als je dat met een dikke naald doet komt het goed.
Succes weer.

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

10

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Annette52 schreef:

Hoi Joosie,
Meestal komt het door de rijsmiddelen die in je product zitten.
Er ontstaat stoom/lucht die niet weg kan.
Maar een snelle oplossing is dat je een paar gaatjes in je cupcake papiertjes prikt voor je ze in de bakplaat zet.
Dan kan het lucht eruit voor de cakejes gaan stollen.
Als je dat met een dikke naald doet komt het goed.
Succes weer.


Hoi Annette,

bedankt voor je reactie!
Dus als ik het goed begrijp wat gaatjes met een stopnaald ofzo, vóórdat ze in het bakblik gaan en voordat ik het beslag erin doe?
Zou minder lang mixen ook nog kunnen helpen?

Kanme niet herinneren dat ik mijn beslag anders klaarmaak dan voorheenen toen had ik het niet of nauwelijks.
Het enigste wat zou kunnen is dat ik misschien een paar minuutjes langer mix....

Ik ga in elk geval gelijk morgen je tip toepassen, tanx !

groetjes Joosie

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

11

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Misschien te lang en met te hoge snelheid gemixt?

Ik heb er ook last van gehad maar zette de mixer altijd op de hoogste stand. Ik meen ooit ergens hier op het forum gelezen te hebben dat je niet al te hoog moet mixen, omdat er dan te veel lucht in het beslag zou komen. Ook houd ik nu beter de tijd van mixen in de gaten, niet langer dan 4 minuten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

groetjes,
Karin

12

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Ja, je hoeft het beslag niet te lang te mixen als het gemengd is is het goed.
(Tenzij het een ander cc recept is waarbij de eieren heel luchtig moeten zijn enz.)
Maar gewoonlijk is mengen dan meteen vullen en bakken op niet al te hoge temp goed.
Succes.

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

13

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Ik heb ook precies het zelfde probleem gehad.
Onderandere met de Dreamers van Rudolph. (gewoon alles volgens het boekje gedaan)
Heeft iemand al een ven bovenstaande oplossingen geprobeerd? Ik ben benieuwd welke er lukt!

It's a piece of.. Cake <3

14

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Echt briljant de oplossing van de gaatjes in je caisses  :Y  :Y
Heb de proef op de som genomen en twee platen gebakken; één met en één zonder gaatjes. Die met de gaatjes zijn zonder lucht én net iets steviger en hoger dan die zonder. Ik ga het voortaan altijd zo doen.

Bedankt!!!

15

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Paar weken terug heb ik bijna 80 cupcakes gebakken en bij een lading (de eerste) zat er ook lucht onder. Bij mij was dat omdat het papiertje de bodem niet raakte. Bij de volgende ladingen zorgde ik dat het papiertje de bodem raakte en heb er geen last meer van gehad.

16

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Queen, graag gedaan. :Y

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

17

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Sorry Annette en andere hulp(pieten)  :+

Heb nu pas tijd om te reageren en foto te plaatsen, maar bij mij hebben de gaatjes ook super hun werk gedaan, tanxs !!

http://www.mijnalbum.nl/Foto-XGEERBHJ-D.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-JNTJ8TN4-D.jpg


60 stuks van elks, en allemaal zonder lucht.........   :Y    :thumb:

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

18

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Wat een mooie cc`s en mooie kleuren ook!
:Y  :Y  :Y  :thumb:

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

19

Re: lucht onderin cc-papiertje ????????

Annette52 schreef:

Wat een mooie cc`s en mooie kleuren ook!
:Y  :Y  :Y  :thumb:


Dankje....
Die kleuren, haha....
Op de mini cc's zit dus eerst gekleurde botercreme, zo grappig om te zien op die opening:  roze en zwarte tanden enzo....   :lol:
Geluuikig vond niemand het erg, wel leuk zelfs en de smaak van de bc viel ook in de smaak  :)

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)