Onderwerp: aardbeien mascarpone taart
Dit is een eigen recept die ik op mijn werk gebruik.
De taartbodem bestaat uit bitterkoekjes die we zelf bakken. Kunt ze uiteraard ook kopen maar deze zijn voor het mooie te zacht.
Voor de bodem:
150 gr amandelen (schoon)
300 gr kristal suiker
2,5 eiwit
Verwarm oven op 180 gr.
Doe de amandelen met helft van de suiker in foodprocessor en mix alles fijn.
Voeg resterende suiker toe, laat goed mixen en voeg al mixend de eiwitten toe. (deze hoef je niet vooraf stijf te slaan!
Doe het beslag in een spuitzak met gladde (of geen als je wegwerp zakken gebruikt) spuitmond en maak mooie bolletjes op bakpapier of soliconen mat met een aantal cm tussenruimte. Maak je vinger nat met water en druk het kopje in van de bolletjes. Bak ze ongeveer in 20 a 30 min mooi bruin (afhankelijk van de oven). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen en uitharden.
Aardbei mascarpone:
150 gr verse of diepvries aardbeien
Bakje mascarpone 250 gr.
Grenadine
Creme de cassis
Kristal suiker
Doe aardbeien in een pannetje met wat suiker en een scheutje water, breng aan de kook en mix met staafmixer (de saus moet niet dun zijn anders nog even door laten koken)
Met suiker verder op smaak brengen als het evt net te zuur is. Laat afkoelen.
Voeg 2/3e aardbeimengsel toe aan de mascarpone samen met een goede scheut creme de cassis en grenadine toevoegen voor een mooie kleur, je zou ook kleurstof kunnen gebruiken maar grenadine geeft ook nog een zoetje aan de mascarpone zelf.
Doe genoeg bitterkoekjes(je hebt niet alle koekjes nodig) in foodprocessor voor de bodem en maal ze even kort. Smelt 150 gr roomboter even in de magnetron en vermeng het met de bitterkoekjes tot het een beetje samenhangend is.
Je kunt evt nog een beetje amaretto aan het koek mengsel toevoegen.
Neem een platte schaal en bekleed het met koek, hierover de mascarpone gladstrijken en laat paar uur opstijven in de koelkast.
Afwerking:
Slagroom
Aardbeien
Poedersuiker
Mint
Witte chocola
Snijd vierkantjes of met een steker en schep ze uit de schaal spuit over het geheel slagroom en leg er hele aardbeien op met de kontjes omhoog. Giet er wat aardbeiensaus over of er langs en met kaasschaaf of dunschiller wat chocolade krullen erover dan een mooi takje mint, strooi er poedersuiker over voor sneeuw effect. Je kunt er amarenen kersen ijs bij serveren of vanille.
Eet smakelijk!