1

Onderwerp: Cupcakes ... ik doe iets fout

Vandaag choco-chili cupcakes gemaakt. Alleen er zijn een aantal dingen die ik denk ik verkeerd doe, en ik hoop dat de experts mij wat pointers kunnen geven  O-)

- de cupcakes storten in. De eerste batch maakte ik met oplopende overtemp, en doen stortte ze al tijdens het bakken in, de tweede batch gelijk op 180 graden. Ze stortte dan wel niet in, maar er zit lucht onder de top en zodra je de cupcake vastpakt, breekt ie.

- de top was wat chewy ... gummig (als je begrijpt ik wat ik bedoel). Is dat normaal of moet ik iets anders doen

- de caisses dropen van het vet

Dit was het recept:
- 200 gr pure chocola (ik had 60% cacao/chocola)
- 90 gr boter
- 225 gr suiker
- 1 theelepel chilipoeder
- 3 eieren, gescheiden, het eiwit stijfgeklopt als laatste door het beslag gevouwen
- 2 eetlepels bloem (ik heb patentbloem gebruikt)

Ik heb ze 30 minuten gebakken.

en zo zagen ze eruit (ze waren trouwen 2/3 gevuld misschien wel iets meer):

http://img215.imageshack.us/img215/6914/p1010625w.jpg
Batch 1

http://img821.imageshack.us/img821/8753/p1010618z.jpg
Batch 2

http://www.facebook.com/TQofPops
I'm not insane, I'm mentally hilarious

2

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Er gaat echt veeels te weinig bloem (2 eetlepels) in het recept? Klopt dat wel??

3

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Ja ik mis iets van zelfrijzend bakmeel. En dan meer dan 2 eetlepels. Mijn recept waar ik altijd tevreden over ben is:
- 125 gr Roomboter/margarine
- 125 gr suiker
- 125 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 el melk
- 2 grote eieren of 3 medium
20/25 min op 170graden

Daar kan je allerlei smaken aan toevoegen.
Succes

Zo leuk deze nieuwe hobby!

4 Laatst bewerkt door Inti (22-04-2012 20:39)

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Ja bloem klinkt inderdaad wat weing en er zit geen rijsmiddel in. Maar ik denk ook dat de temperatuur te hoog is. Ik bak op max 160 graden en liefs oplopend vanaf 140 graden. Dan krijgt het beslag de kans om goed te rijzen. Ik gebruik een hete lucht oven.

Zoete groetjes, Inti

5

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

bloem is veel te weinig, dat geeft dat je cc's wel rijzen (door het opgeklopt eiwit) maar geen structuur hebben om hoog te blijven. Ik bak mijn cc's gewoon op 180 graden, niet oplopend of wta dan ook en werkt perfect bij mij.

Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen

6

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Hoi Suuske,

Ik ben geen expert, maar mijn cupcakes mislukken nooit  :)
Misschien wat algemene tips?
Zorg dat alles op kamertemperatuur is, o.a de boter en eieren. Verder moet de oven inderdaad goed heet zijn (175-180 graden), anders zakken ze in. Dus geen oplopende oventemperatuur! Zo snel mogelijk de cupcaketray in de oven zetten ivm temperatuurverlies en natuurlijk niet tussendoor openen.
Dat gummige.. waren ze wel helemaal gaar? Of misschien heb je te lang het beslag gemixt?

Verder gebruik ik een recept van Rudolph van Veen, daar zit veel meer patentbloem in en zonnebloemolie en melk ipv boter.. dat scheelt misschien met de vette caisses?

Succes! Groetjes Marloes

7

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Sofia schreef:

Er gaat echt veeels te weinig bloem (2 eetlepels) in het recept? Klopt dat wel??

Ja, het staat er echt. Ik vond dat in principe ook te weinig, maar aangezien het eiwit van 3 eieren er als laatste doorheen gevouwen wordt, dacht ik dat dat het wel zou compenseren...

Als je uitgaat van het recept wat ik heb gebruikt, hoeveel bloem zou er dan bijdoen?

Bakpoeder is idd wel een goeie ... had ik zelf ook kunnen verzinnen  :o  thanks!

@Marloes: ik dacht dat ze wel gaar waren, mijn sateprikker kwam er iig wel droog uit.

http://www.facebook.com/TQofPops
I'm not insane, I'm mentally hilarious

8

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Er zijn recepten van choc. cake waar helemaal geen bloem in gaat, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Ik bak zelf het liefst op lagere temperaturen (150 gr hete lucht) en dan wat langer. Dan gaat het rijzen rustiger zodat de bovenkant niet splijt. Instorten heeft bijna altijd te maken met ongaar zijn.
Controleer eventueel ook de temperatuur van je oven en heel belangrijk: leer je oven kennen! Succes met het volgende baksel.

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

9

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Bakpoeder is onnodig als je je eiwit goed doorspatelt... Net als meer bloem...

10

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

etmc schreef:

Bakpoeder is onnodig als je je eiwit goed doorspatelt... Net als meer bloem...

wat is er dan wel nodig?

Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen

11

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

geen idee maar met dat recept moet het prima lukken. je ei zorgt voor het rijzen samen met de suiker. kan dat het te snel rijst en je daarom lucht onder de bovenkant krijgt doordat je oven te hoog staat oid.
moeten ze niet wat langer in de oven? of horen ze chewy? wat staat er precies in je recept?

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Moest je de chocola smelten? Dan was die misschien nog te warm...
Bakpoeder zou ik niet doen, dat kan juist averechts werken in combinatie met het eiwit.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

En het bloem, moest je dat spatelen?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14 Laatst bewerkt door Suuske (23-04-2012 10:28)

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Moest je de chocola smelten? Dan was die misschien nog te warm...
Bakpoeder zou ik niet doen, dat kan juist averechts werken in combinatie met het eiwit.

Ja, dat moest ik smelten. Ik heb het wel iets af laten koelen voordat ik het ging verwerken trouwens, de chocola voelde wat lauwig aan.

De bloem moest ik er gewoon doorheen mixen. Ik moest de boter, suiker, bloem, chilipoeder en het eigeel door het mengsel mixen en dan het eiwit spatelen

Het recept gaf dit aan als resultaat: "The ultimate result is a moist, dense cake with a crackly exterior" Dat "crackly exterior" klopt wel, de top idd wat hard

Misschien dat mijn suiker te grote korrels waren. Dat met het bakken deze een beetje een sticky, caramellig worden ofzo? Of is dat onzin?

Of is het recept gewoon niet "cupcake proof"? Dat realiseer ik me opeens nu ik die tekst lees van moist dense cake ... het is geen luchtig recept dan.

*oh ... en dank dat jullie mij willen helpen  :o  ik voel me zo'n nitwit*

http://www.facebook.com/TQofPops
I'm not insane, I'm mentally hilarious

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Ik zou de chocola wat meer laten afkoelen en het bloem spatelen als laatste na het eiwit.
Niet te heet bakken, ik zou 140 graden proberen.

Dus boter met wat suiker kloppen, eigeel erdoor en dan de chocola. Eiwit met suiker stijfkloppen en erdoor spatelen. Als laatste de bloem.

Het recept lijkt een beetje op een recept dat ik heb, als je dan de bloem mee mixt, krijg je geen luchtige cake.
Maar buiten dat is dit niet echt een cupcake recept. Het lijkt meer iets brownie achtigs.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Suuz - dank je wel voor de tips. Ik ga het van de week nog eens proberen!

http://www.facebook.com/TQofPops
I'm not insane, I'm mentally hilarious

17

Re: Cupcakes ... ik doe iets fout

Ik heb nog even in het cupcake boek van Martha Stewart gekeken. Daar wordt bij dit soort cakes helemaal geen bloem gebruikt.
Wel schrijft zij dit: "their centers will sink"
Jouw cc's zien er iets grover uit, maar de deuk is hetzelfde.
Zij vult het op met een balletje ijs, je zou er evt. ook frosting of slagroom in kunnen doen.
Bovendien adviseert zij deze cc's dezelfde dag te eten.

Zal kijken of ik het zo kan scannen.

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties