Marie-Popo schreef:Behalve het "doorkoken" bij de bereiding van de bbr, zit er ook veel suiker in, en dat is een natuurlijk bewaarmiddel (althans volgens onze chef).
Hij heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt...
Suiker werkt alleen als conserveermiddel als er heeeel veel suiker inzit (dus bv in jam). Daardoor wordt het "beschikbare water" gebonden en is de "wateractiviteit" laag. Hierdoor kunnen bacterien en schimmels minder snel groeien.
Datzelfde geldt voor bv zout. Een snufje zout werkt echt niet als conserveermiddel, maar inleggen in zout (pekelen) is wel een manier van conserveren (bv. zoute haring, zuurkool)
Bacterien en schimmels hebben ook voedingsstoffen en een bepaalde temperatuur nodig om te groeien en te vermeerderen, dus oa. water, suikers. Dus een bakkersroom, met veel melk/water en een beetje suiker en eiwitten (uit bv melk/room/ei) is een heel geschikt medium om in te gaan groeien. Bij 5 graden in de koelkast gaat de groei veel langzamer dan bij bv 20 graden (buiten de koelkast). Als je de bbr kookt, doodt je wel de meeste bacterien, maar er zullen er altijd wat overleven, of je "besmet" je gekookte room weer door het in een ander bakje te doen of er met een "schone" lepel in te roeren. Je werkt natuurlijk niet steriel, en na het koken is je bbr ook niet steriel.
Als de de bbr meebakt met bv een cake, dan is het wel langer houdbaar. Maar "natte" koeken (bv met vulling) zijn altijd veel korter houdbaar dan "droge" koekjes. Heeft ook weer met de wateractiviteit te maken.
Tot zover een kleine les levensmiddelenmicrobiologie...