Onderwerp: Chocolatmousse oreo Cheesecake met Caramel hazelnoten, CCC-Cake
Ik heb voor jullie een recept waar je je vingers bij aflikt. Heerlijk!
Gister voor het eerst gemaakt, en de mensen die hem op hebben waren helemaal ondersteboven.
Kreeg van alle kanten complimenten en zelfs de opmerking dat dit mijn lekkerste taart ooit was.
En natuurlijk wil ik dit met jullie delen.
Jullie zullen vast wel het een en ander herkennen.
Ik ben alleen creatief geweest door een paar recepten te combineren
Komt ie:
Chocolat mousse Cheesecake met Caramel hazelnoten Of kort gezegd:
CCC-cake
springvorm van 24 cm
bakpapier
Verhoog je bakvorm met bakpapier. Vet je bakvorm in met een spray. Knip een reep bakpapier en verhoog de zijkanten van je vorm.
Eens zo hoog als de rand van je springvorm.
Cheesecake
2 pakken oreo koekjes (30-32 koekjes)
75 gram gesmolten roomboter
200 gram mascarpone
250 gram roomkaas (philledelphia, monchou, etc.)
2theelepeltjes citroenrasp
snufje zout
theelepeltje vanille extract
2 grote eieren
150 gram suiker
Maal de oreokoekjes fijn in een keukenmachine of maak ze fijn in een plastic zakje fijnmaken met een deegroller.
Smelt de roomboter in een pannetje. Laat niet bruin worden!
Meng de gesmolten boter met de biscuitkruimels en meng het goed door elkaar.
Stort dit in je bakvorm en duw het goed aan met bijvoorbeeld een spatel, of de achterkant van een glas.
Zet dit een uur in de koeling.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Mix de Mascarpone, roomkaas, eieren, suiker, citroenrasp en vanille extract goed door elkaar, zodat het een glad en romig mengsel wordt.
Probeer het niet luchtig te mixen, want dat moet een cheesecake juist níet zijn. Plus dat ie dan heel erg rijst in de oven en daarna instort.
Als er geen klontjes meer in zitten is het mengsel goed.
Haal de bakvorm met de bodem uit de koeling en stort het mengsel in de vorm.
Strijk met een spatel de bovenkant goed glad.
Bak de cheesecake ongeveer 90 minuten op 165 graden. Het is per over verschillend. het mag in ieder geval niet te snel bakken, dus liever langer in de oven.
Als je de vorm heen en weer beweegt mag het midden nog een beetje “wiebelen”.
Dit gedeelte zal verder garen en opstijven als het afkoelt.
Als je de taart te donker vindt worden, dek het dan af met aluminiumfolie en bak het zo nog even verder.
Laat de cheesecake ongeveer 50 minuten in een uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen.
Als de cheesecake is afgekoeld, zet je het een hele nacht in de koelkast.
Dek het af met huishoudfolie zodat de bovenkant niet uitdroogt.
De volgende dag:
Chocolademousse met marshmallows
150 gram witte marshmallows, klein geknipt
50 gram zachte boter
250 gram chocolade (puur, melk of combinatie) klein gemaakt
60 ml heet water (gekookt)
350 ml slagroom
1 tl vanille essence
Smelt de marshmallows, de chocolade, de boter en het water in een pannetje op een laag vuur.
Blijven roeren tot alles een egale massa is, vuur uitzetten en het mengsel laten afkoelen (zet eventueel het pannetje in een bodem koud water).
Slagroom met vanille-essence stijfkloppen.
Vervolgens het afgekoelde mengsel onder de slagroom scheppen.
Pak je vorm met cheesecake en stort de mousse erbovenop. Strijk de bovenkant heel glad met een spatel.
Zet de bakvorm nu twee uur in de koeling om op te stijven.
Gekaramelliseerde hazelnoten
30 g boter
100 g hazelnoten
50 g suiker
Smelt de boter en voeg suiker en de hazelnoten toe en laat dit licht karamelliseren.
het kan zijn dat door het vet van de noten het een beetje gaat schiften. Doe er dan wat extra suiker bij.
Zodra je een mooie karamelkleur hebt is het goed. Het vet van de noten blijft straks achter op het bakpapier.
Stort de karamelnoten op het bakpapier en laat ze afkoelen.
Als het volledig is afgekoeld breek je het in grove stukken in maak je het fijn in de keukenmachine.
Niet te lang anders wordt het poeder, je mag er best wel een paar hele noten tussen hebben zitten.
Ganache
300 gram pure chocolade in stukjes
300 gram slagroom
1 eetlepel oploskoffie
Verwarm de slagroom in een pannetje. Tijdens het opwarmen de oploskoffie erdoorheen roeren.
Zodra het kookt, zet je het vuur dan uit.
Doe de stukjes chocolade er bij en blijf roeren tot het een egale massa is.
Laat dit vervolgens 1,5 uur rusten en afkoelen.
Het is belangrijk dat je de ganache nog kan schenken, dus redelijk vloeibaar is, maar niet te vloeibaar.
Beetje yoghurt-dik zeg maar.
Als de ganache helemaal is afgekoeld pak je de taart en haal je het uit de springvorm.
Zet de taart op een rooster met daaronder een groot bord.
Je kan nu vanuit het pannetje de ganache over de taart schenken. Vanuit het midden en gewoon doorschenken.
Als het goed is bedenk je in een keer de hele tijd, inclusief de zijkanten.
Zo niet, dan haal je het boord even onder het rooster uit en zet er een schone onder.
De ganache die nog op het bord zit kan je vervolgens weer schenken over de taart.
Een beetje slordig is niet erg, dat mag met deze taart best.
Zet hem nu een half uurtje in de koeling.
Nu kan je de taart van het rooster afhalen en op een mooie taartschaal plaatsen.
En natuurlijk die overheerlijke gekarameliseerde hazelnoten erop strooien.
Klaar en geniet maar lekker!