Onderwerp: Tiramisu a la Liek
Onderstaand recept is een combi van 2 verschillende recepten en dan aangepast aan mijn eigen idee erbij.
Tiramisu a la Liek met chocolademelk, kersen en kersensap.
• ruim 8 personen
Ingrediënten
• 250 ml slagroom
• 100 g witte basterdsuiker
• 4 eierdooiers
• 500 g mascarpone (zachte roomkaas)
• 100ml kersensap
• 300 gram kersen. uitgelekt
• 200 ml chocolademelk, afgekoeld
• 350 g lange vingers ( ongeveer 2 pakken )
• cacaopoeder
Materialen
• schaal (ca. 1 ¼ liter inhoud, vierkant of recht)
1. Bereiden
In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van suiker met handmixer in 5 min. tot romig mengsel kloppen. Klop de mascarpone met 100ml kersensap luchtig met een mixer daarna dit in gedeelten door dooiers mengen. Slagroom luchtig door mascarponemengsel spatelen.
Schenk de chocolademelk in een diep bord. Wentel de helft van de lange vingers één voor één door en leg ze naast elkaar in de schaal. De helft van de kersen erover uitspreiden. Daarna de helft van mascarponemengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo'n laag maken.
Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu vlak voor serveren met cacao.
Tip
Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van. Vervang voor een luchtiger dessert de opgeklopte slagroom door 2 stijfgeslagen eiwitten. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast en bestrooi vlak voor serveren met cacao.
Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.
Groetjes Angelique