Onderwerp: HOW-TO: Mini appeltaartjes
Omdat vrienden, collega's en familie gek zijn op deze mini appeltaartjes en met de komende feestdagen in mijn achterhoofd wil ik deze met jullie delen
Benodigheden voor 16 mini appeltaartjes deeg:
300 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 zakje vanillesuiker
200 gr koude harde boter
1 ei losgeklopt.
Verder
5 appels (elstar, jonagold of goudrenetten)
kaneel
suiker
citroensap
paneermeel
en een geklopt eitje om de bovenkant mee in te smeren.
Doe het zelfrijzendbakmeel, witte basterdsuiker, zout, vanille suiker, harde boter (in stukjes) en losgeklopt eitje in een kom.
Kneed daarna alles met de handen door tot je een bal deeg krijgt en je niet meer kan zien wat voor een ingredienten in zitten.
Pak daarna de bal deeg in plastic folie en leg hem in de koelkast.
Schil daarna 5 appels en verwijder het klokhuis en snijd de appels in zeer kleine blokjes. Doe deze in een kom met kaneel, wat citroensap en suiker en roer alles door elkaar heen. Hoeveelheid kaneel en suiker bepaal je zelf.
Verwarm de hetelucht oven op 150 graden. Andere type oven moet je even opzoeken wat voor temp je nodig hebt.
Pak de bal deeg weer uit de koelkast en rol deze uit. Niet te dik laten dan kun je er weinig appels in doen.Gebruik genoeg zelfrijzend bakmeel om het deeg niet te laten plakken.
Pak daarna een muffin/cake vormpjes.Bij een siliconenmal hoef je niks in te vetten. Gebruik stukjes deeg om de onderkant en zijkanten te bekleden. Mocht het deeg moeilijk te verwerken zijn kneed er dan nog wat zelfrijzend bakmeel er door heen.
Doe op de bodem wat paneermeel dit zorgt ervoor dat het sap van de appelvulling de bodem niet zacht maakt. Vul de vormpjes daarna met de appelvulling en druk deze met de onderkant van je lepel goed aan.
Daarna maak je van het deeg een deksel en belangrijk is dat je de bovenkant goed met de zijkant samen kneed anders krijg je hem niet goed uit de vorm.
Daarna de bovenkant besmeren met een geklopt eitje, wat suiker en prik met een gebaksvorkje gaatjes in de bovenkant.
Daarna mogen ze 25 a 30 minuten de oven in.
Heerlijk voor bij de koffie maar nog lekkerder als warm dessert tijdens de feestdagen met een bolletje vanille (vanille-rum) ijs en wat slagroom.
Eet smakelijk.