Onderwerp: Lemon Meringue Pie op chique met foto....
LEMON MERINGUE PIE/CITROEN SCHUIM TAART
en de binnenkant
Deeg
185 g bloem
125g boter, koud en in blokjes
2 el poedersuiker
2-3 el ijswater
Citroenvulling
30 g maïzena
30 g bloem
250 g basterdsuiker
185 ml citroensap, van 3 citroenen
2 tl citroenrasp
40 g boter
6 eierdooiers
Schuim
6 eiwitten
375 g basterdsuiker
½ tl maïzena
Vet een bakvorm met een doorsnede van 23 cm licht in. Zeef het meel in een kom en wrijf er de boter met uw vingertoppen door tot het mengsel eruit ziet als fijn broodkruim. Oer de poedersuiker erdoor en voeg dan 2 eetlepels water toe. Meng het tot er zich ‘kralen’ vormen, als het te droog is nog een eetlepel water toevoegen.
Neem het deeg samen en rol het tussen twee lagen bakpapier uit tot het groot genoeg is voor de bodem en zijkant van de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet het deeg 15 minuten koel weg.
Verhit de oven voor op 180 graden. Bedek het deeg met verkreukeld bakpapier en strooi er een blindbak vulling op zoals ongekookte bonen. Bak de bodem in 10-15 minuten en haal het papier en bonen dan weg. Zet het deeg nog 10 minuten in de oven, tot het gaar is. Laat het helemaal afkoelen. Verhoog de oventemperatuur tot 220 graden.
Doe voor de vulling de bloem, maïzena en de suiker in een steelpan. Klop er met een garde het citroensap door, de rasp en 375 ml water. Blijf kloppen op matig vuur tot het mengsel kookt en indikt; draai dan het vuur laag en laat de pan nog een minuut op staan. Haal hem dan van het vuur, en roer de boter en de eierdooiers (een voor een) door. Dek de massa af met plasticfolie en laat het geheel afkoelen. Verspreid de vulling over de bodem.
Doe voor de bovenkant van schuim de eiwitten en de suiker in een schone, droge kom. Mix 10 minuten op de hoogste stand of totdat de suiker vrijwel geheel opgelost is en het schuim dik en glanzend is. Meng de maïzena erdoor. Verspreid het schuim over de bovenkant en vorm pieken door het omhoog te halen met een mes; maak de pieken naar het midden toe hoger. Bak de taart 5-10 minuten of tot hij lichtbruin is. Voor het serveren af laten koelen.
Ik heb het schuim in een spuitzak gedaan met spuitmondje 2D van Wilton en toen toeven gespoten; eerst de bodem vol en toen daar weer overheen totdat het schuim op was.