1

Onderwerp: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Hoi allemaal,

Ik heb al vaak cupcakes gemaakt en elke keer lukken ze. Nu heb ik afgelopen 2 weken 4x cc's gemaakt en ze zakken vanaf onder in:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-6WPRHSC4-D.jpg

Informatie over mijn manier van bakken:
- De oven staat op hetelucht 175 graden. De stand stond er in het recept niet bij, dan zet ik hem automatisch op hetelucht. (zelf dacht ik dat het misschien de verkeerde stand was?)
- Een siemens oven met functie en temperatuurknop.
- CC's staan er 20 tot 25 minuten in en als voorbereiding mix ik zolang alles gemixt is, dus zeker niet te lang.
- Als ik met een prikker en caketester test, komen deze schoon uit de CC's, dus neem ik aan dat ze gaar zijn. Probeer ik er later echter eentje, zijn ze niet gaar.

Wie o wie kan mij helpen?

taartenvannicole.jimdo.com
Chocolate doesn't ask silly questions, Chocolate understands

2

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Welk recept heb je gebruikt?

En misschien zit er lucht onderin de cupcakes? Dan kan je, voordat ze de oven in gaan, even (zachtjes) heen en weer schudden..

Don't just dream your life, but live your dreams too!

3

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Dit is gebeurt bij vier verschillende recepten.

- Een mix van koopmans
- Red velvet recept van deze site
- Basis cupcakes
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

Boter romig kloppen en geleidelijk suiker toevoegen.
1 voor 1 de eieren toevoegen en mixen.
Daarna het bakmeel en de melk toevoegen en mixen tot alles goed is gemengd.

- Chocolade cupcakes
Zelfde recept als de basis maar dan met cacao en warm water er doorheen.

Het schudden doe ik eigenlijk altijd even, dus daar zou het niet aan mogen liggen. Wel bedankt voor het meedenken!

taartenvannicole.jimdo.com
Chocolate doesn't ask silly questions, Chocolate understands

4

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

is er niets mis met je oven dan? want als het eerst wal altijd lukte en nu niet is dat toch vreemd.

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

5

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

dat gebeurt meestal als je het te hard doorklopt.
Cupcakedeeg hoef je maar kort op lage snelheid te mengen; ik had het ook vaak en sinds ik me daaraan houd, heb ik er geen last meer van.

Groetjes, Dorothea.

6

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Oke, dan ga ik het nog een keer proberen. Misschien dat het nou wel weer lukt.

Bedankt!

taartenvannicole.jimdo.com
Chocolate doesn't ask silly questions, Chocolate understands

7

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Ik heb het als ik ze te lang in de bakvorm laat zitten, dat ze gaan zweten zeg maar.

8

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

Het lukt alweer. Inderdaad een nieuwe oven, maar het lag gewoon aan de stand..  :grr:

taartenvannicole.jimdo.com
Chocolate doesn't ask silly questions, Chocolate understands

9

Re: Cupcakes 'zakken' in vanaf onderkant

ik had dit mysterie laatst ook (zat wel een centimeter lucht tussen de bodem en de cake).
het is inderdaad ook een kwestie van temperatuur.
ik had ze gebakken op 190 graden (gaf verpakking aan dus deed ik dat)
maar ik bak ze nu op 150/160 en dat gaat goed.