Onderwerp: [how2] plooientaart
Zelf vond ik de how2 van Kokkie een fijne, dus nogmaals mijn dank! Maar toen ik aan mijn moederdag taartje begon, heb ik ook foto's gemaakt van mijn manier.
Je doet het toch allemaal net weer even anders en ik dacht misschien heeft een ander ook weer iets aan deze manier.
Mijn taart was 18 cm doorsnee en mijn driehoek 16,5 lang.
Ik ben misschien een muts want dol op lamineren en dus het driehoekje gelamineerd.....
Dat voorkomt dan weer wel dat het aan je fondant/marsepein blijft plakken en het is stevig genoeg om er steeds gewoon langs te snijden en te bewaren voor je volgende keer
Voor mijn dummie taart had ik meer plooien maar omdat deze taart ook gegeten zou worden heb ik er voor gekozen wat minder plooien te maken. Het leek mij een te dikke en daardoor te zoete laag te worden.
Rol je fondant uit in een rechthoekige lap waar je driehoekje op past.
Leg je malletje erop en snijdt een aantal driehoeken uit.
Vervolgens druk ik een stukje van de kant, +/- een halve cm, mijn lineaal in de fondant......
.....en vouw ik dat randje om.
De driehoeken leg ik steeds tussen folie weg om uitdrogen te voorkomen, wat eerlijk gezegd niet helemaal gelukt was dus ik moet de volgende keer of sneller werken of niet teveel achter elkaar uit snijden.
Goed dan geef je het middenpunt aan op de taart. Ik heb dat gedaan met een gaatje in het midden van een papieren cirkel. Ik gebruik zelf wax-paper (VS) maar dat kan natuurlijk ook met bakpapier.
Van dat zelfde papier knip je ook 2 driehoekjes uit.
Voor het gemak ook verdeling met een mes aangegeven in de botercrème zodat ik de afstand van de plooien een beetje in de gaten kan houden.
Omdat ik met mijn eerste plooientaartje idd merkte dat de laatste plooi een beetje lastig is om eronder te frummelen heb ik bedacht de eerste plooien op een wax-paper driehoekje te leggen, vandaar de 2 geknipte papieren driehoekjes.
Langs de middenlijn heb ik dus de eerste 2 driehoeken, op de papieren driehoekjes gelegd en de onder en bovenkant netjes van het fondant weggesneden/geknipt.
Omdat ik een pietje precies ben, wil ik graag de afstand tussen de plooien ongeveer even groot hebben en door met deze 2 te beginnen, gaat dat verdelen best makkelijk. Ik leg steeds tegenover elkaar een nieuwe plooi neer.
Bij de laatste plooien aan gekomen, til je de wax/bakpapiertjes op en trek je het weg. Zo schuif je nu de laatste plooi makkelijk onder de opening.
en alle plooien liggen op de taart
Je kunt de puntjes precies tot het middenpunt laten doorlopen maar ik heb hiervoor gekozen....
Eindresultaart....
Dummie die ik eerder gemaakt had...
Beetje lange how2 geworden met erg veel foto's. Maar mijn bedoeling is goed en ik hoop dat iemand er iets van kan gebruiken.