1

Onderwerp: Taart blijft laag en barst

Beste allemaal!

Ik ben nu net begonnen met taarten bakken en heb al twee creaties gemaakt, waar ik zelf uiteraard zeer trots op ben!

Nu is het enige probleem dat mijn taart heel laag blijft.
En dan komt mijn taart er ook nog uit met een barst in de bovenkant, wat natuurlijk ontzettend zonde is!
Hebben jullie daar misschien wat tips voor?
Ik heb een rondebakvorm van 24cm en vaak ongeveer 1 3/4 liter beslag. De taart bak ik in een hetelucht oven op ongeveer 185 graden. Overal zie je altijd van die plaatjes dat de taarten ontzettend hoog zijn, maar met vullen en bekleden is die van mij 7 cm.
Wat ik zelf al heb bedacht?:
- Nee, ik kijk niet in de oven!
- Misschien ligt het aan het opkloppen van de eieren, hoe stijf moet dat zijn?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, want ik ben nu al verslaafd aan het maken van taarten!
Renate

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

2

Re: Taart blijft laag en barst

Ik vind die 185 erg aan de hoge kant..

Ik verwarm voor op 130 ongeveer, dan zet ik mijn bakvorm en in en zet de temp dan op 160 - 165 en bak hem ongeveer 35-40 minuten (afhankelijk van de grootte)

185 is echt veel te hoor, dan gaat hij volgens mij in het begin veel te hard en dan barst het biscuit

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

3

Re: Taart blijft laag en barst

Ok, dank!
Heeft dat ook invloed op de hoogte?

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

4

Re: Taart blijft laag en barst

Wellicht kun je ook aangeven

*welk biscuit je gebruikt (welk recept of mix)
* Hoelang je mixt

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

5

Re: Taart blijft laag en barst

Of het invloed heeft op de hoogte weet ik niet, lijkt me niet echt.. Maar wel hoeveel beslag er in je vorm zat..

Bij mij is de vorm altijd 2/3 gevuld

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

6

Re: Taart blijft laag en barst

- 2/3 klopt wel!
- Hoelang ik klop weet ik niet, ik denk wel dat het te kort is, want ik ben wat dat betreft vrij ongeduldig! ;)
- Tot nu toe heb ik twee keer ander beslag gebruikt uit het boek "Taart!", met losse ingrediënten, geen mixen. Voor mijn komende taart wil ik het basisbiscuitdeeg van deze site gaan gebruiken.

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

7

Re: Taart blijft laag en barst

Bij de mix moet je zeker 8 minuten op hoog mixen en 2 min op laag. Ik neem aan dat je het met een (hand)mixer doet.....?
En idd, 185 gr is echt te hoog, dan rijst het te snel. Ik bak op 150 gr constant hetelucht  :Y

Re: Taart blijft laag en barst

Als ik 5 eieren gebruik, mix ik minimaal een kwartier.... Dan is het volume meer dan verdubbeld.

groetjes, Linda (mv Eva, David & Sara)
Een onderschrift is ook maar gewoon een tekst onder je bericht....

9

Re: Taart blijft laag en barst

Dank, dames!
Jeetje dan mix ik te kort en bak ik te warm! Wat een tijden, ik denk dat ik 5 min mix, dat is natuurlijk niets bij wat jij doet!

Dan rijst (haha) er wel een nieuwe vraag:
Wat is beter:
constant bakken of temperatuur verhogen?
en waarom dan? Waar zit het verschil?

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

10

Re: Taart blijft laag en barst

Oh ja, inderdaad een handmixer, esther!

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

11

Re: Taart blijft laag en barst

Tja, wat is beter.. is een kwestie van gevoel.. ik merkte dat mijn taarten minder droog waren als ik een oplopende temp gebruik. En ik gebruik hem nog niet eens zoals sommige dames 10 min op 140 10 min op 150 en daarna door naar 160..

Bij mij in 2 verschillende ovens werkte dat goed..

Overigens.. te lang mixen is ook niet goed, een te luchtig beslag met te veel bellen is ook niet verstandig  :nooo

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

12

Re: Taart blijft laag en barst

Hoe kan je zien of het goed luchtig is en hoe of het té luchtig is?

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

13

Re: Taart blijft laag en barst

Dat zie je pas na het bakken.. dan is het net een gaten kaasje  :lol:

Gewoon 8 minuten vol uit.. en dan 2 minuten op de laagste stand

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

14

Re: Taart blijft laag en barst

super bedankt! Ik ga het allemaal maar eens proberen :)
Binnenkort wordt mijn broer 20 dus dat is een mooi gelegenheid, is het niet!
Nogmaals dank!

I believe laughing is the best calorie burner.I believe in being strong when everything is going wrong. I believe happy girls are the prettiest. I believe tomorrow is another day and I believe in miracles.
http://www.mijnalbum.nl/Album=6GOO43XH

15

Re: Taart blijft laag en barst

Bommeltje schreef:

Dat zie je pas na het bakken.. dan is het net een gaten kaasje  :lol:

Gewoon 8 minuten vol uit.. en dan 2 minuten op de laagste stand

Jij zegt nu gatenkaas.. :think:  De ene keer heb ik daar geen last van, de andere keer heel erg, terwijl ik toch niks anders doe. Maar is dat normaal, een gatenkaas, of is dit juist niet goed? Begin nu te twijfelen  :lol: . Mijn biscuit is gaar en lekker, dat is toch het belangrijkste, maar ik vraag het me toch af....

16

Re: Taart blijft laag en barst

het is ook nog van belang dat de kom waarin je mixt groot genoeg is, de gardes mogen niet helemaal in het beslag verdwijnen, dan wordt je beslag niet voldoende luchtig.

Een te hoge temperatuur heeft wel invloed op de hoogte, je biscuit slaat te snel dicht waardoor het niet meer kan rijzen en dan is de kans op barsten ook erg groot.

Groetjes Gerda
as't nie kan zoas't mut, mut ma zoas't kan.