Onderwerp: Botercreme zonder melk en soja, recept
Voor mijn botercreme heb ik het recept voor de swiss meringue variant gebruikt, alleen heb ik de boter vervangen door Ossewit.
Ingrediënten:
140 gram eiwitten
280 gram kristalsuiker
280 gram Ossewit op kamer temperatuur en in stukjes.
Dopje citroenaroma
Werkwijze:
Neem een kom die op een pan heet water past. Handig is de kom van je mixer als die hittebestendig is. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en klop ze goed door elkaar. Zet de kom boven de pan met kokend water; dit wordt ook wel au bain marie genoemd. Blijf nu voortdurend kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Haal de kom uit de pan en mix op hoge snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt. Dit duurt zo'n 10 minuten. Zet nu de mixer op een lage stand en doe de Ossewit er stukje voor stukje erbij, terwijl je blijft mixen.
Als alle Ossewit opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème totdat hij er luchtig uitziet. Voeg eventuele smaakmakers toe, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit en voelt zijdezacht aan.
Hier heb ik wat wisselende reacties op gekregen op het forum. Begrijpelijk, ik had zelf ook mijn twijfels. Heb net mailtje gestuurd naar het voedingscentrum en het voorlichtingcetrum voor vet, margarine o.i.d. Zodra ik een reactie heb laat ik het weten.
Hij smaakt wel erg lekker. Heb een dopje citroenaroma (dr Oetker) gebruikt als smaakmaker. De Ossewit smaakt heel neutraal.
Wat duurt het trouwens lang voordat het suiker/eiwitmengsel heet is!
Hoop dat ik andere moeders met hetzelfde probleem heb kunnen helpen
Groetjes Loltje