1

Onderwerp: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

LET OP: TOPIC VAN 5 JAAR OUD. NIEUWE VRAAG IN POST #22

Hoi Allemaal,

Ik vond deze site en werd helemaal enthousiast om zelf eens een taart te gaan bakken. De verjaardag van mijn jongste zoontje komt eraan dus dat komt mooi uit. Nu dacht ik eerst even oefenen van te voren. Vandaag van biscuitdeeg een taart gebakken, maar hij is zo laag geworden.
Ik heb voor een springvorm van 24cm 150 gram suiker, 150 gram bloem en omdat de maat van de eitjes die ik hier in huis heb s-m zijn heb ik er voor de zekerheid 6 gebruikt.
Eenmaal klaar was de taart maar zo'n 2 cm hoog. Is dit wel goed?
Heeft er iemand tips voor wat ik moet doen om die 2 cm te verhogen?

Gr. Natasja

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

wat heb je verder gedaan? Hoe lang heb je gemixt? Waren je eieren koud of warm? Wat voor oven heb je, hete lucht? Hoe heet heb je gebakken? Hoe lang? :)

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ik zie dat je geen maizena hebt gebruikt, dat zou ik wel doen.
En verder is het bij biscuitbeslag zo dat je heel nauwkeurig alle stappen moet volgen. Je moet weten waar je mee bezig bent, en snel maar zorgvuldig te werk gaan.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ik zie dat je geen maizena hebt gebruikt, dat zou ik wel doen.

je kunt met hoe de TS beschrijft ook een biscuit maken :Y en hij rijst dan ook :Y http://www.deleukstetaarten.nl/recept/3/Biscuit+2/

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ja dat klopt, dat had ook weinig met haar vraag te maken. Het was maar een opmerking terzijde, hoe ik het zelf zou doen :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

6

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Hoi,

Ik heb de eieren ongeveer 10 minuten in heet water gelegd. In de tussentijd heb ik dan de suiker afgewogen en de bloem afgewogen en gezeefd. Ook heb ik toen de bodem van de springvorm bedekt met bakpapier en toen ingevet met wat vloeibare bakboter. Toen heb ik het suiker een beetje zout en de eieren in de mixer gedaan en het apparaat zo'n 10 minuten geloof ik laten mixen. ik ben daarmee gestopt toen het romig begon te worden. Toen heb ik dus beetje bij beetje de bloem er doorheen geschept.
Ik heb een heteluchtoven, maar deze kan niet op 180gr. Ik heb hem dus op 200gr voorverwarmd en daarna de taart op 175gr 45min in de oven gezet. Daarna nog een uur in de oven af laten koelen. De cake was verder wel gaar en smaakte ook best lekker, maar hij was dus maar 2 cm hoog geworden en was dan ook erg compact. Niet super luchtig.
maizena heb ik niet gebruikt, ik heb het andere recept gebruikt dat hier op de site staat.

Gr. Natasja

7

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Natasja R. schreef:

Hoi,

Ik heb de eieren ongeveer 10 minuten in heet water gelegd. In de tussentijd heb ik dan de suiker afgewogen en de bloem afgewogen en gezeefd. Ook heb ik toen de bodem van de springvorm bedekt met bakpapier en toen ingevet met wat vloeibare bakboter. Toen heb ik het suiker een beetje zout en de eieren in de mixer gedaan en het apparaat zo'n 10 minuten geloof ik laten mixen. ik ben daarmee gestopt toen het romig begon te worden. Toen heb ik dus beetje bij beetje de bloem er doorheen geschept.
Ik heb een heteluchtoven, maar deze kan niet op 180gr. Ik heb hem dus op 200gr voorverwarmd en daarna de taart op 175gr 45min in de oven gezet. Daarna nog een uur in de oven af laten koelen. De cake was verder wel gaar en smaakte ook best lekker, maar hij was dus maar 2 cm hoog geworden en was dan ook erg compact. Niet super luchtig.
maizena heb ik niet gebruikt, ik heb het andere recept gebruikt dat hier op de site staat.

Gr. Natasja

kijk bij recepten v/d basisbisuit dit gaat altijd goed :)

5 eieren(kamertemperatuur)
150 gram fijne suiker(kristal)
125 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram maizena
snufje zout
1 zakje vanille suiker

de eieren,vanillesuiker en kristalsuiker mix je 8 a tot 10 minuten als je het goed doet wordt het er luchtig en gaat het pieken
de rest zeef je er in kleine porties doorheen voorzichtig met een spatel
Intussen je oven wel voorverwarmen op 180 grd. als dit niet bij jou wil is 160 ook wel goed maar hou er dan rekening mee dat het langer duurt voordat het kapsel klaar is
bij mijn oven is mijn kapsel ong. na 45 min. helemaal gaar en hoog tip:als je een bodem van 20 cm invet doe er dan bakpapier om de randen niet hoger al 5cm dan krijg je ook een hele mooi hoog kapsel

succes met bakken

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Het recept voor basisbiscuit is volgens mij niet (nooit) met zelfrijzend bakmeel...

Wat er verkeerd is gegaan denk ik, is dat je ten eerste de eieren te kort hebt laten kloppen. Je zegt dat je bent gestopt toen de eieren romig begonnen te worden. Je moet pas stoppen als ze helemaal door en door luchtig zijn en als een mooi lint van je garde afdruipen.

Dan heel snel (binnen 2 minuten, liefst nog sneller) je bloem erdoor spatelen. Dit moet je voorzichtig maar heel snel doen, en bij iederen beweging extra lucht meescheppen.
Dan zo snel mogelijk in je vorm en in de oven.

180 graden zou ik niet doen, eerder 160.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

O ja, en een uur laten afkoelen in de oven lijkt me ook geen goed idee.
Als hij klaar is gewoon uit de oven halen. Even een minuutje laten afkoelen in het blik en dan meteen storten op een taartrooster of een theedoek met suiker bestrooid.

En denk eraan dat je tijdens het bakken de oven absoluut het eerste half uur NIET opent!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ik gebruik de kant en klare mix van funcakes, in verhouding misschien wel duurder, maar ik vind het makkelijker werken en het is bij mij nog nooit mislukt.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een goed 2012!!

11

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Bedankt voor jullie tips. Ik ga het nog eens proberen morgen.
Ik denk dat ik te lang heb gedaan over het doorscheppen van de bloem. Ik dacht dat dat heel langzaam moest met kleine beetjes. Daar heb ik zeker wel een minuut of 5 over gedaan.

Gr. Natasja

12

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

ja 200graden hete lucht is veeeeel te heet :Y  idd wat suuz zegt, beter 160 :Y

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

13

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ik gebruik ook altijd dat recept, wat natasja ook gebruikt en bijmij lukt het bijna altijd.
1 keer is het ook niet hoog geworden. Ik gebruikte toen een plastic beslag kom, maar deze was niet helemaal vetvrij.
Dus dat was mijn oorzaak dat het kapsel niet omhaag kwam. Sindsdien was ik de kom altijd even af voordat ik hem gebruikt en nooit meer problemen. En nu heb ik een kennie en nu worden ze nog hoger!

14

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Het recept voor basisbiscuit is volgens mij niet (nooit) met zelfrijzend bakmeel...

Wat er verkeerd is gegaan denk ik, is dat je ten eerste de eieren te kort hebt laten kloppen. Je zegt dat je bent gestopt toen de eieren romig begonnen te worden. Je moet pas stoppen als ze helemaal door en door luchtig zijn en als een mooi lint van je garde afdruipen.

Dan heel snel (binnen 2 minuten, liefst nog sneller) je bloem erdoor spatelen. Dit moet je voorzichtig maar heel snel doen, en bij iederen beweging extra lucht meescheppen.
Dan zo snel mogelijk in je vorm en in de oven.

180 graden zou ik niet doen, eerder 160.


ik doe het wel met zelfrijzendbakmeel dit gaat helemaal ok waar doe jij het mee patentbloem?

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

@ Mathanja:

Het zal best lukken hoor met zefrijzend bakmeel, logisch ook.
Maar nomaal gesproken wordt er inderdaad gewoon patentbloem gebruikt.  :Y

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ik heb geen heteluchtoven, maar is het niet beter om de helft van de tijd op 160 te bakken en dan de andere helft afbakken op 175?
Door de lagere temperatuur kan hij dan goed rijzen en dan wordt hij bij de hoge temperatuur gaar.

www.lindelicious.nl       Elke taart uniek!

17

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Ik bak tegenwoordig constant op 1 temperatuur: 160 graden (hete lucht oven). Gaat prima, hoef niks af te snijden vanwege bobbels etc.....

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Lilar schreef:

Ik heb geen heteluchtoven, maar is het niet beter om de helft van de tijd op 160 te bakken en dan de andere helft afbakken op 175?
Door de lagere temperatuur kan hij dan goed rijzen en dan wordt hij bij de hoge temperatuur gaar.

Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Persoonlijk snap ik het nut niet zo van oplopend bakken.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

19

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Persoonlijk snap ik het nut niet zo van oplopend bakken.

Het heeft met het rijzen te maken. Dit gaat beter op een rustige/lage temperatuur. Weet niet hoe dit met de theorie zit, maar als ik helemaal op 175 bak wordt het taartje +/- 5 cm. En oplopend 140/160/175 dan wordt hij +/- 7 cm.
Dus voor mij geldt de regel in ieder geval wel.

www.lindelicious.nl       Elke taart uniek!

20

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

@ Mathanja:

Het zal best lukken hoor met zefrijzend bakmeel, logisch ook.
Maar nomaal gesproken wordt er inderdaad gewoon patentbloem gebruikt.  :Y


mijn ervaring met patentbloem was dat er totaal geen smaak aan zat en dat het kapsel niet hoog werd en toen ben ik zelfrijzendbakmeel gaan gebruiken en dit gaat helemaal top :)

21 Laatst bewerkt door Dot (02-01-2011 16:25)

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

als je niet zeker weet, hoe zwaar je eitjes zijn, kun je het beste wegen tijdens het openen.  Dus mixerbak op de weegschaal en eitje voor eitje erin totdat je bij de gewenste maat bent.
Dus heb je bv eigenlijk 4 eieren nodig, is 4x50 = 200gr. (dit is voldoende voor een 24cm springvorm - verhoogd naar 7cm) ,maar bij kleine eitjes kunnen dat er wel 7 zijn... en dan je meel en suiker daarop aanpassen.
als je dan dus op 210gr ei uitkomt doe je
210:50 x 30 = 126gr suiker en 126 gr meel.

Je moet idd de meel er voorzichtig doorheen spatelen, maar dit red je never nooit in 2 minuten, voor een 30cm bakvorm was ik wel 20min aan het spatelen. Het is beter voorzichtig te doen dan snel, want met snelheid sla je de lucht eruit.

Ik klopte de eieren en suiker samen zeker 15 min, dan was het goed stevig en trok ik mooie pieken... dit was in de keukenmachine.

PS hier nog de how-to van Tari, goed en duidelijk!
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=94566

Groetjes, Dorothea.

22

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

Hoi allemaal,

Nou tis gelukt hoor. Hij is nu 5 cm hoog geworden.
Ik het de eitjes nog langer in heet water laten liggen en ze toch wat langer gemixt. Gewoon dus net zolang tot het schuim is. Ook heb ik veel sneller de bloem erin gespateld en ik heb ipv gewone bloem, patentbloem gebruikt.En ik heb de taart gebakken voor 25 min op 150 gr en voor 25 min op 175 gr. Ik vind de taart nog wel aan de lage kant, maar met 2 lagen vulling en een laag marsepein eroverheen is ie toch zeker weer een tot anderhalve cm hoger.
Morgen dus vullen en dan de marsepein eroverheen en de proeftaart is klaar. Morgen dus nog even naar de makro voor marsepein.

allemaal bedankt voor de tips.

Gr. Natasja

23

Re: Hoe hoog rijst een taart van biscuitdeeg?

mathanja schreef:
Natasja R. schreef:

Hoi,

Ik heb de eieren ongeveer 10 minuten in heet water gelegd. In de tussentijd heb ik dan de suiker afgewogen en de bloem afgewogen en gezeefd. Ook heb ik toen de bodem van de springvorm bedekt met bakpapier en toen ingevet met wat vloeibare bakboter. Toen heb ik het suiker een beetje zout en de eieren in de mixer gedaan en het apparaat zo'n 10 minuten geloof ik laten mixen. ik ben daarmee gestopt toen het romig begon te worden. Toen heb ik dus beetje bij beetje de bloem er doorheen geschept.
Ik heb een heteluchtoven, maar deze kan niet op 180gr. Ik heb hem dus op 200gr voorverwarmd en daarna de taart op 175gr 45min in de oven gezet. Daarna nog een uur in de oven af laten koelen. De cake was verder wel gaar en smaakte ook best lekker, maar hij was dus maar 2 cm hoog geworden en was dan ook erg compact. Niet super luchtig.
maizena heb ik niet gebruikt, ik heb het andere recept gebruikt dat hier op de site staat.

Gr. Natasja

kijk bij recepten v/d basisbisuit dit gaat altijd goed :)

5 eieren(kamertemperatuur)
150 gram fijne suiker(kristal)
125 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram maizena
snufje zout
1 zakje vanille suiker

de eieren,vanillesuiker en kristalsuiker mix je 8 a tot 10 minuten als je het goed doet wordt het er luchtig en gaat het pieken
de rest zeef je er in kleine porties doorheen voorzichtig met een spatel
Intussen je oven wel voorverwarmen op 180 grd. als dit niet bij jou wil is 160 ook wel goed maar hou er dan rekening mee dat het langer duurt voordat het kapsel klaar is
bij mijn oven is mijn kapsel ong. na 45 min. helemaal gaar en hoog tip:als je een bodem van 20 cm invet doe er dan bakpapier om de randen niet hoger al 5cm dan krijg je ook een hele mooi hoog kapsel

succes met bakken

Hallo,

Ik heb dit recept als derde poging zeer goed gevolgd en toch vind ik dat ie niet hoog komt.
Ik gebruik wel een springvorm van 26cm, zie foto.
Maar ik krijg deze nooit in 3 delen gesneden voor de vulling, kleinere bakvorm of meer beslag?

http://s29.postimg.org/6db3ucunn/2016_02_03_17_48_11.jpg