Onderwerp: Chocoladecake
Ik heb intussen wat privemail beantwoord over chocoladecake en het grootste probleem is vaak dat de smaak van een redelijk luchtige cake niet chocoladig genoeg is......
Ik zet hier dus even een basis chocoladecake weg, de truuk met de instantkoffie is ook te gebruiken voor een biscuit maar ik zou het dan verminderen met de ehlft (biscuit heeft weinig eigen smaak en de koffie kan de boventoon gaan voeren)
Oven voorverwarmen op 150 ten hoogste 160 graden, neem er de tijd voor want een chocoladecake maken we op een lage temp.
Om maximale rijs te krijgen zonder een te hoge dome (bolling) kun je gebruik maken van de afgedekte methode, dan neem je een gewone bakplaat, hier gaat je bakblik (ingevet en bekleed met bakpapier) op en als het beslag erin zit plaats je een grotere en hoger bakblik omgekeerd over je gevulde bakblik heen en bak zo je cake.
Deze hoeveelheid is voldoende voor een 15 cm hoge cake (7 cm) of een 18 gewoon.
90 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram cacaopoeder
120 gram roomboter (zacht, op kamertemp)
2 grote eieren
120 lichtbruine basterdsuiker
beetje vanille aroma
1 vierde tot een halve tl instant koffie
2 tl koffielikeur of chokolade likeur of anders gewoon melk.
Je kunt ook wat koffie nemen, 2 a 3 keer sterker dan je normaal maakt en daar 2 a 3 tl van inplaats van de droge instantkoffie en likeur/melk.
Alle ingredienten op kamertemp in een kom en op lage snelheid mixen voor 30 seconden, gewoon tot dertig tellen, nu op hoogste snelheid 90 seconden, op laagste snelehid nog even 2 seconden namixen.
Beslag in je bakblik doen met de bolle kant van een lepel het beslag gladstrijken en nu in de oven plaatsen, baktijd, afhankelijk van de methode die je gebruikt varieert van 50 minuten tot anderhalf uur.
Bak je gewoon dan de cake controleren na ongeveer 45 minuten, bijj de omgekeerde methode niet eerder dan dan een uur. (ook afhankelijk of je een hoge of een gewone cake maakt, hoog neemt meer tijd in beslag.)
Als je chocolade begint te ruiken buiten de oven betekent dat meestal dat de cake ver of zelfs helemaal gaar is.
Als de cake gaar is en een sateprikker schoon uit het midden komt, het bakblik uit de oven verwijderen en op een rooster plaatsen, 10 minuten af laten koelen, dit is een vrij delicate cake zolang hij nog warm is. je kunt hem af laten koelen in het blik als je dat wilt. Is hij helemaal afgekoeld dan verwijderen uit het blik, voorzichtig het papier verwijderen en in een afgesloten container, 12 tot 24 uur laten rusten totdat het kruim zich gezet heeft. Dit is een prima smakende cake, goed af te werken met allerlei vullingen en bijzonder geschikt voor novelty cake smaar niet zo droog als een madeira bvb.
Goed passende smaken bij een chocoladecake zijn, kersen, amaretto, sinasappel, alle roomkaasachtigen doen het ook goed.