Onderwerp: Eerste taart stort in
Voor ons feestje wil ik binnenkort een taart maken, en gisteren ben ik begonnen met een oefen-versie.
Gelukkig maar, want het gaat dus niet goed
Ik heb een beslag gemaakt van de volgende ingredienten:
115 g witte chocolade in stukjes
120 ml slagroom
120 ml melk
115 g zachte ongezouten boter
175 g suiker
3 eieren
225 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
Chocolade au bain marie laten smelten in de room, vervolgens de melk er door geroerd en aten afkoelen.
Suiker en boter gemengd, eieren 1 voor 1 er door en vervolgens om en om een beetje chocolade-mengsel / bloem (bloem, zout, bakpoeder, vanillesuiker) er doorheen gemixed.
Volgens het recept zou ik hiermee 2 springvormen van 23 cm (en 5 cm hoog) tot de rand kunnen vullen,\.
Ik kreeg één springvorm van 26 cm en 6/7 cm hoog niet eens gevuld?
Enfin, beslag er in en in de oven op 180 graden.
Dit zou in 20 - 25 minuten gaar moeten worden, maar toen was het nog vloeibaar van binnen.
Uiteindelijkt heeft het er ca. 45 minuten in gestaan.
Zag er prima uit.
Ik heb na die 45 minuten de oven uitgezet, en het rooster waarop de springvorm stond nar voren getrokken.
Dit heb ik zo ongeveer 20 minuten laten staan.
Toen ik weer ging kijken was de taart behoorlijk gecomprimeerd
Hij was niet meer mooi omhoog, maar helemaal vlak ingestort.
Als ik het e.e.a nazoek zijn er een aantal dingen niet goed gegaan en/of de oorzaak.
- Toch langer mixen op het moment dat de eieren door de suiker/boter gaan?
- Langer bakken, beginnen op een lage temperatuur en dan langzaam opvoeren
- Wellicht toch niet met de oven open laten afkoelen? Mijn oven doet nl. aan actief akoelen.
Ik ga straks een poging 2 doen, maar tips zijn welkom!
(BTW: iemand een idee waarom ik zo weinig besag heb, terwijl het recept zegt dat ik 2 springvormen zou moeten kunnen vullen?!).