1

Onderwerp: vraag mbc

ik ga voor het eerst iets maken in opdracht. En wel een trouwtaart voor mijn vriendin. ( ze weet dat ik nog een beginner ben hoor)
Maar nu ben ik aan het twijfelen waar ik hem mee af moet smeren.
Ik gebruik zelf altijd de mbc omdat ik de 1:1 niet lekker vind.

Echter de trouwtaart staat die dag ruim een uur buiten de koeling. Gaat de mbc dan niet smelten?

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

2 Laatst bewerkt door Adrienne (11-10-2010 16:37)

Re: vraag mbc

1uur is geen enkel probleem met mbc!

[edit]Ik zie naar aanleiding van de vraag van esther dat ik een aanvulling moet doen: als je eiwitpoeder gebruikt, dan kun je 'm wel een stuk langer buiten de koeling laten :Y

[edit2] : Inmiddels heeft Suuz ook al geantwoord :) )

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

3

Re: vraag mbc

Begrijp ik nou dat mbc eigenlijk niet lang (heb ik het over een paar uur) buiten de koeling mag? Ik wil de mbc ook al heel lang maken omdat ik vaak lees dat deze lekkerder is dan de 1:1. Maar als de mbc niet lang buiten de koeling mag houd ik het bij de 1:1.

Re: vraag mbc

Volgens Margaret Braun kan MBC wel twee dagen buiten de koeling, mits hij goed gemaakt is met inachtneming van de juiste temperaturen natuurlijk!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

5

Re: vraag mbc

Als je de mbc van eiwitpoeder maakt is ie net zo veilig als 1:1 ( en 100X lekkerder :9 ;) )  Over vers eiwit zijn de meningen verdeeld: ze worden wel verhit, dus hij is in principe gepasteuriseerd, maar of het 100% veilig is....?

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

Re: vraag mbc

Als je hem goed maakt zijn verse eiwiten net zo veilig hoor  :Y

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: vraag mbc

Ben ik weer.....heb even op 'meringue AND koeling' gezocht. Wat ik daaruit begrijp is dat wanneer je eiwitpoeder gebruikt (wat ik dus wil doen) het gewoon buiten de koelkast kan en wanneer je vers eiwit gebruikt wel lang maar geen uren.

8

Re: vraag mbc

Ik typ niet zo snel en zie nu dus dat jullie in de tussentijd al het antwoord hebben gegeven  :)

9

Re: vraag mbc

Esther68 schreef:

Ben ik weer.....heb even op 'meringue AND koeling' gezocht. Wat ik daaruit begrijp is dat wanneer je eiwitpoeder gebruikt (wat ik dus wil doen) het gewoon buiten de koelkast kan en wanneer je vers eiwit gebruikt wel lang maar geen uren.

Dat ikzelf in ieder geval als vuistregel aan :Y

@ Suuz: heb jij ervaring hiermee? Als je de reguliere 'swiss'- methode volgt ( dus verhitten tot een graad of 65, al kloppend au-bain-marie), is ie dan echt helemaal veilig buiten de koelkast?

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

Re: vraag mbc

Salmonella gaat dood bij 55 graden, eiwit stolt bij 63 graden, volledige denaturatie vindt plaats vanaf 65 graden.
Die 65 graden heb je echt nodig, omdat de eiwitten de boter anders niet kunnen dragen. De mbc zal dan ongetwijfeld gaan schiften.
Je moet het ook net zo lang verhitten tot de suiker volledig is opgelost, zonder dat het eiwit stolt natuurlijk.

Buiten dit hele verhaal is de kans op besmetting met salmonella van eiwit bijzonder klein. De kans is groter dat je het krijgt van een halfzacht gekookt eitje of van een uitsmijter met hele dooiers.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

11

Re: vraag mbc

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Salmonella gaat dood bij 55 graden, eiwit stolt bij 63 graden, volledige denaturatie vindt plaats vanaf 65 graden.
Die 65 graden heb je echt nodig, omdat de eiwitten de boter anders niet kunnen dragen. De mbc zal dan ongetwijfeld gaan schiften.
Je moet het ook net zo lang verhitten tot de suiker volledig is opgelost, zonder dat het eiwit stolt natuurlijk.

Buiten dit hele verhaal is de kans op besmetting met salmonella van eiwit bijzonder klein. De kans is groter dat je het krijgt van een halfzacht gekookt eitje of van een uitsmijter met hele dooiers.

Hartstikke bedankt voor de uitleg!

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

12

Re: vraag mbc

bedankt voor jullie antwoorden.
Ik gebruik wel verse eieren maar ik controleer altijd met de thermometer of het 70 graden is. Dan pas doe ik het eiwit-suikermengsel in de mixer.
Dus dan kan ik het zonder problemen gebruiken, als ik het goed begrijp?

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

Re: vraag mbc

Volgens mij wel  :Y
Wat ik zelf doe, is alle versiersels e.d. voorbereiden, zodat die er meteen op kunnen zodra de taart bekleed is.
Als ik een taart afsmeer met MBC (wat ik nooooooit in de zomer doe) zorg ik dat de taart ijskoud is, en de fondant gaat er pas op het laatste op als de taart uit de koelkast komt.

Margaret Braun echter, laat haar taarten rustig twee dagen buiten de koeling. 1 dag met het maken, versieren en bekleden, 1 dag op de dag dat de taart wordt aangesneden.
Zij zal het wel weten :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: vraag mbc

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Volgens mij wel  :Y
Wat ik zelf doe, is alle versiersels e.d. voorbereiden, zodat die er meteen op kunnen zodra de taart bekleed is.
Als ik een taart afsmeer met MBC (wat ik nooooooit in de zomer doe) zorg ik dat de taart ijskoud is, en de fondant gaat er pas op het laatste op als de taart uit de koelkast komt.

Margaret Braun echter, laat haar taarten rustig twee dagen buiten de koeling. 1 dag met het maken, versieren en bekleden, 1 dag op de dag dat de taart wordt aangesneden.
Zij zal het wel weten :)

ik vind de 1:1 zo'n botersmaak hebben dat ik daarom liever voor mbc kies. Nu wil ik alle versieringen alvast maken en dan de taarten zover maken dat ik de taart op locatie kan stapelen en dan daar de versieringen erop kan plakken. Ik weet anders niet hoe ik hem moet vervoeren. Ik heb wel op mijn lijstje gezet mijn ventilator mee te nemen.
Ik vind het gewoon echt zo spannend dat ik voor het eerst zo iets moet ( mag) doen voor een ander en ik ben nogal perfectionistisch....dus niet zo'n goede combinatie.
Maar ik vertrouw volledig op jou ervaring en mening dus ik ga het toch proberen.

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

Re: vraag mbc

Je kunt ook met crusting bc afsmeren, dat doe ik meestal.
Die is helemaal veilig buiten de koelkast voor zeker een paar dagen, zakt niet in, fondant smelt niet, kortom geweldig!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: vraag mbc

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Je kunt ook met crusting bc afsmeren, dat doe ik meestal.
Die is helemaal veilig buiten de koelkast voor zeker een paar dagen, zakt niet in, fondant smelt niet, kortom geweldig!

dat ken ik niet. Is dat die bc die met crisco gemaakt wordt? Want dat heb ik natuurlijk net niet meebesteld bij de webshop. Ik zal eens gaan zoeken in de recepten. THX!

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

17

Re: vraag mbc

Wat is crusting bc, als ik zo vrij mag zijn om even in dit topic in te breken? Sorry Sil.

Groetjes Eline

18

Re: vraag mbc

wipneus schreef:

Wat is crusting bc, als ik zo vrij mag zijn om even in dit topic in te breken? Sorry Sil.

niets sorry hoor! daar is dit forum toch voor :lol:  ik weet ook niet wat het precies is, ben nog op zoek.

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

19

Re: vraag mbc

Ingredients:
•    1/2 cup solid vegetable shortening
•    1/2 cup (1 stick) butter or margarine softened
•    1 teaspoon clear vanilla extract
•    4 cups sifted confectioners' sugar (approximately 1 lb.)
•    2 tablespoons milk
Makes: About 3 cups of icing.

instructions
(Medium Consistency)
In large bowl, cream shortening and butter with electric mixer. Add vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use.
For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.
For thin (spreading) consistency icing, add 2 tablespoons light corn syrup, water or milk.
For Pure White Icing (stiff consistency), omit butter; substitute an additional 1/2 cup shortening for butter and add 1/2 teaspoon No-Color Butter Flavor. Add up to 4 tablespoons light corn syrup, water or milk to thin for icing cakes.

Suuz, bedoel je deze?

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

20

Re: vraag mbc

;)  ik blijf dit even volgen.

Groetjes Eline

Re: vraag mbc

Ja die bedoel ik :)
Er zijn tig recepten voor hoor, en ik gebruik een recept met alleen maar shortening. Dan is het stabieler en veel langer houdbaar.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

22

Re: vraag mbc

Als ik over bovenstaand recept ook nog wat mag vragen?  :o

* confectioners' sugar  is dat poedersuiker?
* kan je vanilla extract vervangen door een zelfde hoeveelheid patidess (bijv. witte chocola)?
* en loop je met de melk erin echt geen risico dat je fondant gaat smelten?

Alvast bedankt voor het beantwoorden.  :)

~ Never waste a good crisis... ~

Re: vraag mbc

Confectioners sugar is inderdaad poedersuiker, nou ja, eigenlijk suikerbakkerspoeder.

Ik denk dat je dat wel kunt vervangen, maar iets extra's toevoegen is ook niet zo probleem hoor.

Op 500 gram suiker gaan hooguit drie eetlepels melk, dus dat is echt geen gevaar voor smeltende fondant :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

24

Re: vraag mbc

het nadeel is dat ze alles afmeten in cups, ik blijf dat lastig vinden.

Hoeveel keer dit recept zou je dan moeten maken voor 1 taart, want 3 cups zegt mij dus niets.

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

25

Re: vraag mbc

@ Suuz: thanks! Suikerbakkerspoeder heb ik ook (laatst gescoord bij de Makro ;) )

@ Sil: bij mijn broodbakmachine zat een maatbekertje dat cups en ml aangeeft. Veel maatbekers hebben ook indeling voor cup erop staan. Misschien kun je zoiets ook bij de blokker ofzo vinden?

Ik ben ook wel benieuwd hoe grote taart je hiermee kunt afsmeren.

~ Never waste a good crisis... ~