1

Onderwerp: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hallo,

Ik ben moeder van een meisje dat een ernstige koemelkallergie heeft, ook ei wordt ze erg ziek van de noten en pinda's is niet zeker maar voor het geval dat... mag ze dit niet hebben.
Nu is ze bijna jarig (eind mei) en elk jaar bak ik trouw een ei-loze appeltaart (die met het snijden helemaal uit elkaar valt) en deze decoreer ik met speelgoed, erg leuk maar ik wil nu wel eens een mooie bijzondere taart bakken. Dat is erg moeilijk vooral omdat ik geen ei kan gebruiken. Ik las al dat er verschillende mensen met super sugesties waren, dus ik hoop dat mensen mij kunnen helpen!!! met een super taart voor mijn dochtertje!!

Ik loop ook al elk jaar bakkers af in de hoop dat ze luisteren naar mijn vraag van het jaar ervoor maar helaas kunnen deze mij nog steeds geen taart geven die Xian mag eten. Ik weet dat er ook een vervanging voor ei moet zijn maar deze kan ik niet hier in Assen in de natuur winkel kopen, misschien dat iemand weet hoe ik hieraan kan komen?

Groeten Hedy

2

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi,

Ik heb er weinig verstand van maar misschien zijn dit wat tips?

http://www.keukenkikker.nl/babyvoeding/ … e0028.html
http://www.keukenkikker.nl/babyvoeding/ … e0024.html
http://www.keukenkikker.nl/babyvoeding/ … e0025.html

Succes en groetjes,

Carla

3

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi Hedy,

Ik weet natuurlijk niet waar je woont maar in Noord Holland zit een bakker in een klein dorpje die veel dingen "alternatief" bakt, ze hebben bijvoorbeeld standaard zuurdesembrood elke dag in het assortiment. Ze hebben zelf een dochter met ernstige allergieën, ik geloof dat het nu beter gaat, ze is inmiddels ook al een tiener maar vroeger mocht ze ook niets. De winkel heet Bakker Baas en zit in Hoogwoud, misschien weten zij iets of kunnen zij iets maken of hebben ze ei-vervanger.... je weet het maar nooit. Veel sukses en sterkte met je dochtertje!

Groetjes,
Lara

Groetjes, Lara. Mijn taarten album
"I wud, therefore I exist"

4

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi hedy,
ik heb al eerder een antwoord op dezelfde vraag geplaatst. klik maar eens hier
http://deleukstetaarten.citywebz.com/fo … php?id=873
Mocht je nog vragen hebben dan ik het voor je in mijn kookboek voor voedselallergie en intolerantie nakijken.
Het wordt echt een stevige cake. maar kan gewoon gevuld worden.
als ze wel soja mag zou je ook marsepein van sojabonen kunnen maken.

groetjes Ria www.ricake.nl Eetbare printservice(ruim 11 jaar ervaring) workshops & verkoop benodigdheden, auteur.
mede-organisator www.taartentrends.nl @Utrecht.

5

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi Ria,

Dit had ik inderdaad al gevonden op het forum en natuurlijk meteen gekopieerd en opgeslagen ;-)
Hoe maak je die marsepein dan. Ik ben een kei in bakken maar dan wel de gewone huis, tuin en keuken recepten, zoals een ouderwetse appeltaart.
Als ik hier al die fantastische taarten op dit forum zie krijg ik wel zin om taarten te gaan maken, vooral om mijn dochtertje nu een keer een mooie verjaardagstaart te geven. Ze wordt nu 4 en dat is toch weer een mijlpaal!!

Lara, ik woon in Assen dus dat is iets te ver weg. Ik weet ook wel dat er bepaalde bakkers zijn maar niet hier in het Noorden in ieder geval nog nooit van gehoord.

Carla, bedankt voor de links heb ik zeker wat aan moet wel zeggen dat het me moeilijk valt dat er baby bij staat. Maarja zo is het nu eenmaal meestal groeien ze rond hun 1ste verjaardag over de allergie heen. Maar ik kan hier zeker wat mee dus thnx!!

Groetjes hedy

6

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Ik denk dat marshmallowfondant wel te doen moet zijn, ik heb even op mijn zak marshmallows gekeken en de ingrediënten zijn: glucose-fructosestroop, suiker, water, gelatine, maïszetmeel en aroma. Mag ze dit?
Dit zijn de ingrediënten van de mini-marshmallows van de Hema die te krijgen zijn bij de Hema in Assen ('k woon ook in Assen :))
Verder hoef je om hier fondant van te maken alleen maar poedersuiker toe te voegen, dus misschien dat dit wel kan?
Als je dan zo'n cake maakt van bijv. het recept van de link van Ria, en deze met fodant bekleedt heb je een supermooie taart!

groetjes,

Pauline

Groetjes, Pauline

7

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi Hedy,

Ik heb voor mijn zoontje die ook geen melk mag botercreme gemaakt van wajang met een scheutje sojamelk (Voor hem dan met druivensuiker, omdat hij ook geen gewone suiker mag, maar dat doe je dan gewoon met poedersuiker) Hij vindt het erg lekker. Die botercreme kan je dan weer allerlei leuke kleurtjes geven om je taart mee te versieren.
Overigens vind ik het nog steeds erg moeilijk om voor hem een ook-voor-anderen-lekkere taart te maken, dus wat ik nu doe is voor hem apart een klein cakeje versieren wat hij zelf mag opeten en voor de visite een "gewone" taart.

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

8

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi Mirjam,

Ik heb daar toch moeite mee om mijn dochter iets anders te geven dan het bezoek. Dat heeft er ook mee te maken dat ik dan niet zo heel goed hoef op te letten;-) er zijn altijd mensen die vinden dat Xian toch dingen moet krijgen die ze eigenlijk niet mag hebben.
Mijn grootste angst is ook dat ze dan ei krijgt en ik niet weet hoe heftig ze dan gaat reageren en tja om op haar verjaardag naar het ziekenhuis te moeten...
Dus daarom ook wil ik een lekkere, mooie taart maken waar iedereen van kan genieten.
Ik heb al veel tips gekregen om leuke dingen te maken dus ik denk dat ik dat moet gaan uitproberen.

Pauline, misschien een domee vraag hoor maar hoe maak je daar dan fondant van?????????? Zoals je l;eest ben ik een leek in het maken van ingredienten voor een supersonische taart hihihi. Grappig dat je ook uit Assen komt.
Nou dan moet ik maar even een bezoekje aan de HEMA gaan brengen!!!

Groetjes Hedy

9

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

hoi, voor witte bonen marsepein of soja marsepein moet je net als met de amandelen even kort de kook erover laten gaan, zodat het vliesje loskomt, Dan malen door een heel fijn amandelmolentje. Verder dezelfde verhoudingen aanhouden evtentueel iets citroensap toevoegen. Er word vaak wel iets amandel aroma toegevoegd. zolang dit op imitatie basis is hoeft het niet gevaarlijk te zijn, wel goed navragen.
Met dezelfde ingredienten wordt ook banketspijs gemaakt.

groetjes Ria www.ricake.nl Eetbare printservice(ruim 11 jaar ervaring) workshops & verkoop benodigdheden, auteur.
mede-organisator www.taartentrends.nl @Utrecht.

10

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi Hedy!

(top site h

11

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Ria, hoe kom je aan een amandelmaal molentje?? Ik doe het meestal in mijn mixding bakje. Kan even niet op het woord komen. Is een onderdeel van staafmixer...

Karin

meer taarten zien? Kijk dan op www.mijnalbum.nl/Album=TMZVUMMI

12

Re: melk, ei, noten en pinda vrije taart

Hoi,
die worden in gespecialiseerde kookwinkels verkocht. Hoe fijner je structuur hoe mooier je er mee kan werken.

groetjes Ria www.ricake.nl Eetbare printservice(ruim 11 jaar ervaring) workshops & verkoop benodigdheden, auteur.
mede-organisator www.taartentrends.nl @Utrecht.