26 Laatst bewerkt door Siena (28-09-2010 21:47)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

na 25 min totaal is de bovenkant echt donker,

ik heb even gechekt, een breinaald komt er droog uit,
maar als ik wat op de bovenkant duw voelt hij wel veerkrachtig maar niet stevig,
ik druk er geen kuil in, dus haal hem er toch maar uit.

Ook is hij nog wat verder ingezakt, weer wat hol geworden.

Ik ga er zo een foto van maken, dan kunnen jullie het zien en beoordelen.


(Edit: tikfoutje verbeterd)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

27 Laatst bewerkt door Siena (28-09-2010 21:49)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Het kapsel is 6cm precies geworden, niet slecht natuurlijk,
maar blijf er van balen dat hij net zo hoog de oven uit komt als dat hij er in gaat.

Ook is hij dus weer wat hol aan de bovenkant,
ik heb hem op de kop gestord, hopelijk trekt het iets bij.
(worden beide kanten een heel klein beetje hol, haha)

ik ga morgen proberen de foto's te plaatsen, ik heb daar nu helaas geen tijd meer voor.


Tips zijn natuurlijk al wel welkom, hoewel ik niet zeker weet of ik ze vanavond nog lees, maar morgen zeker wel!



Edit:

het gekke is nu trouwens ook nog dat de taart taps toe loopt.
Hij is aan de onderkant (voor ik hem stortte bedoel ik dan) breder dan aan de bovenkant
net alsof hij aan de bovenkant, vanaf de zijkanten/buitenkant naar binnen is gezakt  :think:

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

28

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Ik vind het raar dat je biscuit zo snel bruin wordt. Misschien ligt het toch aan je oven  :think:  Mijn biscuit gaat soms een uur de oven in en is dan net mooi bruin. Die van jouw wordt wel heeeel snel bruin... Had je die oventhermometer intussen gekocht?

Groetjes van Natascha!

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Je oven staat duidelijk te heet  :Y

Fijn dat je inmiddels kristalsuiker i.p.v. basterdsuiker gebruikt. Basterdsuiker kan namelijk echt niet in biscuit omdat de structuur te dicht is vanwege de inverstuiker (en melasse bij bruine of lichte basterdsuiker)

Gebruik ook nooit zelfrijzend bakmeel of bakpoeder, wnat dan krijg je inderdaad een probleem met inzakken naderhand.

Mocht het je nog niet lukken, dan heb ik wel een receptje voor je dat redelijk hufterproof is :)
Maar ook dan moet je goed weten wat de temperatuur van je oven is.

Succes!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

30

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Je oven staat duidelijk te heet  :Y


Mocht het je nog niet lukken, dan heb ik wel een receptje voor je dat redelijk hufterproof is :)
Maar ook dan moet je goed weten wat de temperatuur van je oven is.

Succes!

Wil je dat receptje met mij delen ook? Want m'n biscuitjes mislukken ook nog steeds 2 van de 3 keren...

Groetjes van Natascha!

31 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (29-09-2010 13:19)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Tuurlijk  :Y

Alles valt of staat met de juiste verhouding (en natuurlijk de bereidingswijze)

Fijnste verhouding (vrij lastig): op 1 ei 25 à 30 gram suiker, 15 gram bloem, 5 gram maizena, 1/4 gram zout.

Eenvoudige verhouding (makkelijk): op 1 ei 35 gram suiker, 30 gram bloem, 10 gram maizena, 1/4 gram zout.

Zeer eenvoudige verhouding (erg makkelijk maar minder lekker): op 1 ei 40 gram suiker, 37.5 gram bloem, 12.5 gram maizena, 1/4 gram zout. Bij deze verhouding kun je eventueel 12.5 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken met 12.5 gram maizena en 25 gram bloem.

De eieren zijn M en het bloem moet patentbloem zijn (oftewel type 45 of patisseriebloem)

Het beste kun je de eieren met de suiker even au bain marie opkloppen en dan verder kloppen in de machine tot het in een dik lint van de klopper afdruipt.
Dan in gedeeltes de droge ingrediënten er luchtig doorspatelen. Doe het voorzichtig maar snel, zodat het zo snel mogelijk in de voorverwarmde oven kan op 150 graden.

Open de oven zeker het eerste kwartier niet, en als je ziet dat het mengsel ongelijkmatig rijst of te snel bruin wordt staat je oven te heet.

Succes!

Ik raad trouwens de tweede variant aan :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

32

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

:thumb:  Deze proberen we even!

Groetjes van Natascha!

33 Laatst bewerkt door Siena (29-09-2010 17:56)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

De beloofde foto's van mijn , wederom, mislukte kapsel:


Lekker bruin, en al flink los van het bakpapier:
http://i72.photobucket.com/albums/i175/TommyTheCat04/IMG_4266.jpg

Lekker scheef:
http://i72.photobucket.com/albums/i175/TommyTheCat04/IMG_4268.jpg

Lekker hol:
http://i72.photobucket.com/albums/i175/TommyTheCat04/IMG_4272.jpg

:think:

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

34

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

waarom stap je nitet over naar een andere mix vd shop ?

denk ook dat je oven te hoog staat..

succes met je probeersels en dat het nu maar een keertje ma lukken voor je!

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

35

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Heb net zitten bijlezen. Wat een avontuur he taarten maken. Lekker doorbakken jouw kapsel. Dat is zo'n beetje wat ik nog niet gehad heb.

Ik had het "hufterproof" eenvoudige verhouding recept van Suikertaartjes-Suuz ook in een ander toppic gelezen. Uitgeprobeerd en van alles wat ik heb gedaan was deze wel het meest "hoog" (4cm). THNX

Ik denk dat mijn handmixertje gewoon niet genoeg kracht heeft om er een luchtig geheel van te maken zoals ik wil. Geen verschil namelijk met 10 of 15 min mixen.

Ik ga verder met het hufterproof recept en bak wel een kapsel extra om alsnog meer laagjes te krijgen. Ze smaken namelijk wel erg lekker.

36 Laatst bewerkt door Siena (29-09-2010 19:29)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Liefe dames,

volgens mij ben ik gewoon erg blond! geweest,

heb mijn oven steeds op hetelucht met boven én onderwarmte ingesteld,

ipv gewoon op hetelucht... zou dat het zijn?


Als ik wat tijd over houd vanavond ga ik het gelijk uitproberen.


(Kwam ineens op het geniale idee om mijn man uit te laten zoeken wat al die tekentjes nu precies betekenen,
begon ineens te twijfelen  :P

We hebben geen gebruiksaanwijzing doordat het een tweedehandsje is  :rolleyes:   )

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

37

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Nou daar zeg je wat hoor. Ik natuurlijk ook gelijk kijken. Wat blijkt ik denk dat ik hetelucht bak maar gebruik de onder en bovenwarmte. Ook ik ben blond. Had hier zelf nooit op gekomen. Zou het dan "dit" eindelijk het verlossende antwoord zijn.

Heb er even het boekje bijgenomen en met mijn man staan staren en lachen. Roept ie, zit je in je taartmodus schat.

Ga het morgen gelijk uitproberen. Heb geen eieren meer.

38

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Siena schreef:

Liefe dames,

volgens mij ben ik gewoon erg blond! geweest,

heb mijn oven steeds op hetelucht met boven én onderwarmte ingesteld,

ipv gewoon op hetelucht... zou dat het zijn?


Als ik wat tijd over houd vanavond ga ik het gelijk uitproberen.


(Kwam ineens op het geniale idee om mijn man uit te laten zoeken wat al die tekentjes nu precies betekenen,
begon ineens te twijfelen  :P

We hebben geen gebruiksaanwijzing doordat het een tweedehandsje is  :rolleyes:   )


Haha ;)
Succes met je kapseltjes dat het nu maar mag lukken en dat het probleem opgelost is :)

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Die boven- en onderwarmte kan inderdaad wel funest geweest zijn :)

Na het zien van de foto valt me trouwens ook op dat je biscuit behoorlijk grof van structuur is. Heb je je eieren wel goed en lang genoeg geklopt?? En heb je de droge producten er wel luchtig, voorzichtig en snel doorheen gespateld??

Fijn dat het receptje bevallen is Tamara :)

Trouwens, met een handmixertje kun je je eieren ook flink luchtig krijgen hoor. Je moet dan je mixer zowel heen en weer als op en neer bewegen, en met je mixer als het ware lucht erin scheppen terwijl je klopt.

Succes verder dames!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

40

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Morgenvroeg als eerste werk, na de kindjes naar school, is supermarkt voor heel veel nieuwe eieren. Bloem ed heb ik nog genoeg. Ga dan ECHT heleluchtstand doen en de tip voor het handmixen toepassen.

Heb er nu al zin in.

41 Laatst bewerkt door Siena (29-09-2010 21:08)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Suikertaartjes: ik mix zoals je beschrijft en mix zeker lang genoeg.


Zucht... ben bang dat ik weer weet waarom ik nooit op alleen hetelucht stand bak,
dan word de oven niet warm  :s

Heb de oven keurig op heteluchtstand gezet, 150 graden,
mix gemaakt, in de verhoogde vorm, in de oven,
en wat voel ik.... hij is nog koud! :grr:

heb wat zitten pielen, en kijk het een paar minuutjes aan,
maar als hij dan niet warmer word zet ik hem toch maar weer op hetelucht i.c.m boven en onder warmte

hij zal toch warm moeten worden he....

zucht  :/

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

42 Laatst bewerkt door Siena (29-09-2010 21:11)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

goed, de oven voelde na 10 min nog koud aan van buiten (duurfde de deur niet open te doen, maar het glas was echt niet warmer geworden)

heb de oven dus idd weer op hetelucht met boven en onderwarmte gezet, gewoon op 150 graden,
na 20 min was de taart nog mooi licht, iets gerezen, gelijkmatig en rook lekker.

Omdat ik hier allang al blij mee ben en ik het idee had dat de taart toch weer aardig hard ging, heb ik de temperatuur terug gedraaid naar 100 graden.

Ik heb even aan gekeken hoe het gaat, en na totaal 30 min lijkt hij gaar,
de breinaald komt er droog uit, maar vind de veerkrachtigheid twijfelachtig hoewel ik geen deukje in het kapsel druk.
Ik wacht dus nog even, en laat de oven nog op 100graden staan.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

43

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Uiteindelijk heeft hij nog 10min op 100graden in de oven gestaan.
Het resultaat is best tot nu toe van de afgelopen dagen.

Hij is weer iets hol, maar lang niet zo erg, verder is hij lang zo donker niet, maar voor mijn gevoel nog wel te donker.

Morgen plaats ik nog wel even het resultaat.
Maar ben nu wel zeker dat het aan de oven ligt!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

44

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Blij dat ik niet de enige ben.

Mijn eerste kapsel is in het midden mooi gerezen, de zijkanten waren niet mooi meegekomen.
Voor een bierdop niet erg, want die lopen toch een beetje bol.

Heb gisteren kant en klare mix van cupcakes gehaald.
Er 150 gram eieren, de aanbevolen mix en 330ml water bijgedaan.

De taart kwam mooi omhoog. Heb 'm bijna een uur in de over gehad.
Was die klaar, wou ik 'm op een rooster leggen, zakt deze weer helemaal in  :grr:
Daarna doorgesneden maar van binnen toch nog niet helemaal gaar.
Zal vanmiddag even wat foto's plaatsen.

45

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

JOEPIE ben zo blij ik heb er ruim een CENTIMETER bij.

Met dank aan de hetelucht ipv onder en boven warmte en kloptechniek. Nu is mijn kapsel ruim 5 en kan ik deze twee keer doorsnijden. ik gebruik de 16cm springvorm dus dat gaat prima lukken. Kan 525 in en ik had beslag voor 500 gemaakt dus niet eens vol.

THNX

46 Laatst bewerkt door sypeyu (30-09-2010 20:19)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Nog een tip voor zelf bakken.

Als ik bak zonder mix (Bijna nooit meer, behalve voor iemand die met een allergie rekening moet houden)
Dan is de structuur meestal iets grover dan met de mix.
Net iets meer.
En dan scheid ik de eiwitten en eidooiers. (met de handklopper wel
met de kennie is het niet nodig)
Dan klop ik de eiwitten echt super stijf. roer de dooiers.
Doe de dooiers onder in de kom dan het stijve eiwit erop.
Dan zeef ik de droge ingedrienten erboven en spatel (dus niet roeren) dit rustig door elkaar.
Dan krijg ik hem mooi hoog.

Een taart moet voor mij  eetbaar blijven. Anders kan ik beter gaan kleien :9

47

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

sypeyu: bedankt voor je tip!

Toch denk ik dat ik eerst beter een goede oven kan kopen,
ze zijn alleen zo duur...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

48

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

ik scheid ook altijd de dooiers van het eiwit en hou echt aan 8min. hoogste stand mixen en dan 2 min. laagste stand en het verbaasd me elke keer hoe hoog mn taartje wordt.

49 Laatst bewerkt door sypeyu (01-10-2010 08:07)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Siena schreef:

sypeyu: bedankt voor je tip!

Toch denk ik dat ik eerst beter een goede oven kan kopen,
ze zijn alleen zo duur...

of koop een oventhermometer. stuk goedkoper (de mijne was geloof ik rond de 9 euro en is altijd Handig)
Ik bak ook maar in een combimagnetron. Op hete lucht.
Ik heb de oventhermomether erin gezet en zag toen dat mijn oven een afwijking had. Dat het op 200 graden in mijn oven 180 is.
Als ik jouw taart zie denk ik dat de bovenwarmte zeker te hoog stond. Lekker bruin is meer ik heb veel te lang in de zon gelegen bruin. Ik ben al bijna zwart(lol)
Kan je oven ook op gewone hete lucht zonder boven of onderwarmte?

Een taart moet voor mij  eetbaar blijven. Anders kan ik beter gaan kleien :9

50 Laatst bewerkt door annastasia (01-10-2010 14:42)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Ik heb zojuist een oventhermometer gekocht bij de hema voor €3,

M'n combi op 180 ingesteld, maar de thermometer geeft maar 150 aan