Onderwerp: Recept: Gestoomde kaneelpudding met karamelsaus
100 gr. boter
300 gr. witte basterdsuiker
4 eieren
200 gr. zelfrijzend bakmeel
1 el gemalen kaneel
2 el cacao
1 beer slagroom (125 ml)
Puddingvorm (inhoud 1,5 liter)
Stoompan waarin de puddingvorm past)
Mixer
A. Mix de boter met 100 gr. suiker, voeg één voor één de eieren toe en mix het bakmeel, de kaneel en de cacao erdoor. Schenk in de puddingvorm.
B. Breng water in de stoompan aan de kook en zet de puddingvorm hierin. Stoom de pudding met de deksel op de pan in 1 uur eb 15 minuten op laag vuur gaar.
C. Laat in een koekenpan met dikke bodem de rest van de suiker smelten. Verwarm de slagroom. Haal de pan van het vuur zodra de suiker vloeibaar is en schenk er al roerend de warme room scheutje voor scheutje bij.
D. Neem de hete puddingvorm uit de pan, leg er een bord op en keer de pudding voorzichtig, zodat hij uit de vorm glijdt. Serveer met de karamelsaus (verwarm deze opnieuw als hij hard is geworden)
TIP: Blijf bij de suiker terwijl je die verwarmt, maar roer niet. Als er uitspattende bellen ontstaan en de suiker vloeibaar is, neem je de pan direct van het vuur.
Ik roerde af en toe heel zachtjes door de suiker om eventuele klontjes tegen te gaan en het zo glad mogelijk te krijgen.
Dit recept kan je gebruiken als alles is afgekoeld bij elkaar doen en roeren, mag zachtjes twee tellen mixen op de laagste stand!, en dan heb je een vulling voor in je taart.
Succes!