1

Onderwerp: cake zakt bij afkoelen in

een vriendin van me bakt ook af en toe ceke, en die komt steeds mooi hoog, maar bij het afkoelen zakt hij in.
waaraan kan dat liggen?
ze gebruikt volgend recept:
200gr zelfrijzende bloem
200gr suiker wwarvan 10gr vanillesuiker
200gr zachte boter/ ik gebruik melkerijboter
4 grote eieren/ dooiers met suiker & eiwit apart opklop
kdoe er nog n lepel bicarbonaat bij... Lees verder
en deze was gemarmerd dus n deel deeg gemengd met gesmolten chocoladedruppels

Let's have a Cake Good Day !!!

2 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (20-06-2010 17:46)

Re: cake zakt bij afkoelen in

Waarschijnlijk klopt ze de boter niet lang genoeg. Dat is het allerbelangrijkste van een poundcake of hotelcake. Je moet de boter met de suiker net zo lang kloppen tot de boter wit is en de suiker bijna opgelost.Dit duurt even, maar hier valt of staat je cake mee.
En bicarbonaat werkt alleen goed in combinatie met een zuur. Bijvoorvbeeld zure room, karnemelk of citroensap.
Anders kan het inderdaad door de warmte goed rijzen, maar daarna kan het niet de lucht vasthouden.
Overigens is bicarbonaat bij dit recept echt niet nodig hoor.

Succes ermee!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: cake zakt bij afkoelen in

Als een cake na het bakken inzakt dan is hij nog niet helemaal gaar. Meestal is een paar minuutje langer in de oven al voldoende om hem te laten 'staan'

4

Re: cake zakt bij afkoelen in

Ik zou hem idd wat langer in de oven doen en misschien de temperatuur wat lager zetten

5

Re: cake zakt bij afkoelen in

esterale schreef:

... en misschien de temperatuur wat lager zetten

oh ja...da's ook een goeie.

Het recept wat je noemt is eigenlijk het klassieke cake recept met gelijke delen van alle ingrediënten.
Je klopt eerst de boter en suiker tot romig en voegt daarna 1 voor 1 de eieren toe. Pas een volgend ei toevoegen als het vorige geheel is opgenomen. Daarna het bakmeel er voorzichtig door spatelen en alles overdoen in een ingevette bakvorm. Cake op 160 graden in 60 - 75 minuten gaar bakken

Re: cake zakt bij afkoelen in

En vergeet het zout niet!!  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/