Onderwerp: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek
How to boltaartje
Ik lees hier regelmatig over mensen die boltaartjes bakken in bolvormige bakvormen of schalen. Daar is een andere techniek voor, Eentje die IMHO een mooier resultaat geeft, omdat het eindresultaat heel mooi de ronde vorm van je schaaltje behoudt, terwijl als je een bol bakt, doorsnijdt en vult, daar een tussenlaagje ontstaat die de bolvorm onderbreekt.
Deze techniek is heel eenvoudig en zelfs geschikt voor mensen zonder oven! Ik had hem nog niet gevonden tussen de how-to's, dus hierbij mijn foto's.
Komt ie...
stap 1:
snij een kapsel in repen. Dit is een vierkant kapsel, maar het kan ook prima met een rond kapsel. Zelfs een in de winkel gekochte cake zou prima kunnen, al wordt de taart daarvan wel een stuk machtiger.
stap 2:
Bedek een kommetje met plastic folie. Dit kan met elk formaat kommetje. Ik heb hier soepkommen gebruikt, die erg klein zijn. Het kan zelfs met grote schalen, bijvoorbeeld Blanda's.
stap 3:
Druk de folie goed aan tegen de zijkanten van je kom of schaal.
stap 4:
Omdat ik deze keer zo'n klein kommetje had, heb ik de repen nog eens gehalveerd. Ze waren erg breed, in verhouding. Maar dat is dus niet altijd nodig.
stap 5:
Leg 1 lange reep over het midden van je kommetje.
stap 6:
Leg een reep aan weerzijden naast de eerste reep en daarnaast weer eentje.
stap 7:
Net zo lang tot je kommetje of schaal gevuld is met 1 laag cake repen.
stap 8:
Smeer een laagje vulling (in dit geval Coebergh Botercrème) over deze laag cake-repen. Botercrème is een prettige keuze om het geheel goed bij elkaar te houden straks.
stap 9:
Daarop kun je eventueel nog een vulling doen, zoals hier bramenjam.
stap 10:
Nu gaan we nog een laag repen aanbrengen. Bij een klein kommetje als deze, is je kommetje dan al snel vol. Bij grotere schalen zul je meer lagen kunnen maken. Leg bij elke laag de repen dwars op hoe de repen in de laag eronder liggen.
stap 11:
TIP: vries van tevoren fruit in, bijvoorbeeld bramen of frambozen en steek deze - nog bevroren - in de cake. Zo druk je de vruchtjes niet plat. Tegen de tijd dat de taart gegeten wordt, zijn ze ontdooit en
heb je heerlijk vers fruit in je taart zitten!
stap 12:
Ook deze laag kitten we dicht met botercrème.
stap 13:
Ik ben al aangekomen bij de bovenkant van mijn kleine kommetje. Het tussentijdse resultaat op dit punt mag er best rommelig uit zien.
stap 14:
Als je je taartje niet meteen gaat verwerken, omdat je bijvoorbeeld eerst je fondant wil kleuren, of omdat je - zoals ik - twee boltaartjes wil maken, dan vouw je de overige folie eenvoudig dicht. Met dichtgevouwen folie kun je de gevulde taart zelfs invriezen voor later gebruik.
stap 15:
Normaal gesproken zou je de folie weer open vouwen en het taartje op een bord storten, om daarna het folie verder eraf te halen. Daarna kun je hem zoals je gewend bent afsmeren en bekleden.
In dit geval wilde ik met de 2 boltaartjes één ronde vorm maken, dus ik heb hem er gesloten uit gehaald. Daarom helaas geen foto van het taartje nadat hij uit de vorm kwam. Op mijn site ben ik verder gegaan met de How-to, om van de twee boltaartjes een varkentje te maken.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden deze how-to te lezen! Bedankt voor het lezen!
Pauline.