1 Laatst bewerkt door Pauline (26-08-2012 08:48)

Onderwerp: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

How to boltaartje

Ik lees hier regelmatig over mensen die boltaartjes bakken in bolvormige bakvormen of schalen. Daar is een andere techniek voor, Eentje die IMHO een mooier resultaat geeft, omdat het eindresultaat heel mooi de ronde vorm van je schaaltje behoudt, terwijl als je een bol bakt, doorsnijdt en vult, daar een tussenlaagje ontstaat die de bolvorm onderbreekt.

Deze techniek is heel eenvoudig en zelfs geschikt voor mensen zonder oven! Ik had hem nog niet gevonden tussen de how-to's, dus hierbij mijn foto's. :)

Komt ie...

stap 1:
snij een kapsel in repen. Dit is een vierkant kapsel, maar het kan ook prima met een rond kapsel. Zelfs een in de winkel gekochte cake zou prima kunnen, al wordt de taart daarvan wel een stuk machtiger.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap01-1.jpg

stap 2:
Bedek een kommetje met plastic folie. Dit kan met elk formaat kommetje. Ik heb hier soepkommen gebruikt, die erg klein zijn. Het kan zelfs met grote schalen, bijvoorbeeld Blanda's.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap02-1.jpg

stap 3:
Druk de folie goed aan tegen de zijkanten van je kom of schaal.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap03-1.jpg

stap 4:
Omdat ik deze keer zo'n klein kommetje had, heb ik de repen nog eens gehalveerd. Ze waren erg breed, in verhouding. Maar dat is dus niet altijd nodig.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap04-1.jpg

stap 5:
Leg 1 lange reep over het midden van je kommetje.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap05-1.jpg

stap 6:
Leg een reep aan weerzijden naast de eerste reep en daarnaast weer eentje.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap06-1.jpg

stap 7:
Net zo lang tot je kommetje of schaal gevuld is met 1 laag cake repen.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap07-1.jpg

stap 8:
Smeer een laagje vulling (in dit geval Coebergh Botercrème) over deze laag cake-repen. Botercrème is een prettige keuze om het geheel goed bij elkaar te houden straks.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap08-1.jpg


stap 9:
Daarop kun je eventueel nog een vulling doen, zoals hier bramenjam.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap09-1.jpg

stap 10:
Nu gaan we nog een laag repen aanbrengen. Bij een klein kommetje als deze, is je kommetje dan al snel vol. Bij grotere schalen zul je meer lagen kunnen maken. Leg bij elke laag de repen dwars op hoe de repen in de laag eronder liggen.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap10-1.jpg

stap 11:
TIP: vries van tevoren fruit in, bijvoorbeeld bramen of frambozen en steek deze - nog bevroren - in de cake. Zo druk je de vruchtjes niet plat. Tegen de tijd dat de taart gegeten wordt, zijn ze ontdooit en
heb je heerlijk vers fruit in je taart zitten!

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap11-1.jpg

stap 12:
Ook deze laag kitten we dicht met botercrème.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap12-1.jpg

stap 13:
Ik ben al aangekomen bij de bovenkant van mijn kleine kommetje. Het tussentijdse resultaat op dit punt mag er best rommelig uit zien.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap13-1.jpg

stap 14:
Als je je taartje niet meteen gaat verwerken, omdat je bijvoorbeeld eerst je fondant wil kleuren, of omdat je - zoals ik - twee boltaartjes wil maken, dan vouw je de overige folie eenvoudig dicht. Met dichtgevouwen folie kun je de gevulde taart zelfs invriezen voor later gebruik.

http://i993.photobucket.com/albums/af53/horlepiep/stap14-1.jpg


stap 15:

Normaal gesproken zou je de folie weer open vouwen en het taartje op een bord storten, om daarna het folie verder eraf te halen. Daarna kun je hem zoals je gewend bent afsmeren en bekleden.

In dit geval wilde ik met de 2 boltaartjes één ronde vorm maken, dus ik heb hem er gesloten uit gehaald. Daarom helaas geen foto van het taartje nadat hij uit de vorm kwam. Op mijn site ben ik verder gegaan met de How-to, om van de twee boltaartjes een varkentje te maken.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden deze how-to te lezen! :) Bedankt voor het lezen!

Groetjes,
Pauline.

2

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Erg handige howto :thumb:

3

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Duidelijk gemaakt zo. Handig. Ik heb inderdaad een bolletje gebakken in een kom en daarna was ik de mooi bolvorm kwijt omdat hij hoger werd!

4

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

zo doe ik het idd ook altijd en als ik haast heb haal ik gewoon zo'n kleffe hotel-cake, vind iedereen zowaar heerlijk  :lol:

5

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

wat een goeie en duidelijke howto.
ik heb hem gelijk opgeslagen :thumb:  thnx

Groetjes, Franka

6

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

SUPER, bedankt

7

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Bedankt

8

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

bedankt!

9

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

zo doe ik het vaker..

erg handig... en makkelijk

10

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Wauw, mooie howto!

Zelf leg ik de eerste laag repen tot de rand, maar de volgende lagen laat ik een cm of 2 lager. Je kan dan op het einde afsluiten met een grotere hoeveelheid vulling, en dan een "deksel" opleggen van een grote plak cake (die je dus voor het snijden van de repen afsneed). Zeker bij een wat grotere taart kan je dan nog gemakkelijker je stukjes taart verdelen zonder dat het uiteen valt.

11

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

erg leuke en handige howto!  :thumb:

ik heb hem ook nog even verder bekeken op je site  ;)

kaatjetaatje schreef:

Wauw, mooie howto!

Zelf leg ik de eerste laag repen tot de rand, maar de volgende lagen laat ik een cm of 2 lager. Je kan dan op het einde afsluiten met een grotere hoeveelheid vulling, en dan een "deksel" opleggen van een grote plak cake (die je dus voor het snijden van de repen afsneed). Zeker bij een wat grotere taart kan je dan nog gemakkelijker je stukjes taart verdelen zonder dat het uiteen valt.


:think:  hmm, ja... ik was idd bang dat het zou "brokkelen" na het aansnijden, dus dit is idd handig.

gr. toetje

there is a thin woman inside me, trying to get out,  i usualy shut her up with chocolate!

12

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Ziet dat er nog wel uit als je de taart aansnijdt? Lijkt mij dat de stukjes dan niet mooi zijn?

Je zou toch haast nog taarten aan het maken zijn in je slaap :D

13

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

mayo1980 schreef:

Ziet dat er nog wel uit als je de taart aansnijdt? Lijkt mij dat de stukjes dan niet mooi zijn?


daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar...
zijn er foto's van? :D

there is a thin woman inside me, trying to get out,  i usualy shut her up with chocolate!

14

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Handig voor die grote Blanda denk ik.

Ik zou dan alleen de bol bekleden en helemaal vullen met kwarttaart oid en dan de bodembekleden.
Dan heb je heel veel vulling  :P

Hmm met de vakantie maar eens proberen! ;)

15

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

zo heb ik er ook eentje gemaakt :)

http://i39.tinypic.com/o94sv8.jpg

http://i40.tinypic.com/2wn7pl3.jpg

INACTIEF

16

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

ik zie geen site van jou, ik wou zien hoe je de varken heb gemaakt

17 Laatst bewerkt door Tamara1977 (27-07-2010 17:37)

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

horlepiep  punt nl is het staat op de foto's

en dan onderaan kun je het aanklikken howto varken

De groeten uit Brabant van TAMARA
https://www.facebook.com/TamaraNL1977

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Ik maak mijn bol taarten altijd zo en moet zeggen dat ik nooit problemen heb met aansnijden. Ik laat altijd alleen voordat ik de bol ga afsmeren hem koud worden in de koelkast met dan een gewicht op de onderkant, zodat alles goed aan elkaar vast zit.

19

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Op deze manier maak ik ook altijd mini taartjes van de restjes van grote taarten  :D . Zo zonde om anders altijd restjes weg te moeten gooien! Zodoende liggen er bij ons in de diepvries altijd wel een paar mini taartjes te wachten op een gelegenheidje om opgesmikkeld te worden :9

20

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

ik had het van de week geprobeert met cake, maar ik vond het erg kruimelig... geen succes dus  :nooo
maar ik ga het nog een keer met reepjes biscuit proberen :)

there is a thin woman inside me, trying to get out,  i usualy shut her up with chocolate!

21

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

net in een grote blanda vorm geprobeerd gaat heel goed!

je kan best 3 keer vallen, als je maar 4 keer opstaat

22

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

handig en leuk
heb van t weekend mijn boob taart gemaakt
maar ik krijg hem voor geen mogenlijkheid strak

Leven is het meervoud van lef.

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Zo eentje heb ik ook gemaakt. Ik had het afgekeken van de online workshop op maakjetaart.nl.
Was een iets grotere ronde vorm, maar lukte perfect.

Groetjes Bianca

24

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Bianca's Taart schreef:

Zo eentje heb ik ook gemaakt. Ik had het afgekeken van de online workshop op maakjetaart.nl.
Was een iets grotere ronde vorm, maar lukte perfect.

Op die maakjetaart wordt de taart uiteindelijk ingesmeerd met water. Zijn er meer mensen die dat doen?

Groetjes,
Pauline.

Re: [HOWTO] boltaartje met repen-techniek

Pauline schreef:
Bianca's Taart schreef:

Zo eentje heb ik ook gemaakt. Ik had het afgekeken van de online workshop op maakjetaart.nl
Was een iets grotere ronde vorm, maar lukte perfect.

Op die maakjetaart wordt de taart uiteindelijk ingesmeerd met water. Zijn er meer mensen die dat doen?

Heb ik toen ik 'm maakte niet gedaan. Ik weet eigenlijk ook niet waarom ze dat doen.

Groetjes Bianca