26

Re: Bakammonium ???

Omdat ik zelf ook vaak twijfelde aan wat nu gelijk was aan wat, eens opzoekwerk gedaan:


Rijsmiddelen

Bakzout, ook bekend als baking soda en natriumbicarbonaat, wordt gebruikt als rijsmiddel bij het bakken van koekjes, brood (soda bread) en cake. Tijdens het bakken reageert het met andere ingrediënten en komt er koolstofdioxide vrij die ervoor zorgen dat het te bakken product luchtig wordt. De zure ingrediënten die deze reactie veroorzaken zijn onder andere: wijnsteenzuur, citroensap, yoghurt, karnemelk, cacao, azijn en honing. Bakzout kan als vervanging gebruikt worden voor bakpoeder, mits er voldoende zure ingrediënten in het recept gebruikt worden. De meeste bakpoeders bevatten bakzout gecombineerd met wijnsteenzuur

Bakpoeder is een zuivere bakpoeder met de juiste combinatie van wijnsteenzuur en bakzout. Het ideale rijsmiddel voor koekjes en cake. Als je erg zure ingrediënten gebruikt, zoals citroensap, yoghurt, karnemelk, cacao, azijn, honing of iets dergelijks, dan kun je beter bakzout gebruiken als bakpoeder, of een gedeelte van het bakpoeder vervangen door bakzout. Het zuur uit het bakpoeder blijft anders ongebruikt achter in het gebakken product en komt de smaak dan niet ten goede. Deze tip geld voor alle bakpoeders.

Wijnsteenbakpoeder is een zuivere bakpoeder met de juiste combinatie van wijnsteen en bakzout. Het perfecte rijsmiddel voor koekjes en cake

Wijnsteen, ook bekend als Cream of Tartar, is een natuurlijk zout uit de wijnproductie dat gebruikt wordt in voedingsmiddelen als rijsmiddel. Vaak in combinatie met bakzout. Wijnsteenbakpoeder van Natuurlijk Natuurlijk is een zuivere bakpoeder met de juiste combinatie van wijnsteen en bakzout. Het perfecte rijsmiddel voor koekjes en cake

Ammoniumbicarbonaat of kort gezegd ammonium, wordt veel gebruikt voor het maken van eierkoeken. Ook bekend als vlugzout, bakkers ammonia  en hartshorn zout. Het geeft een explosieve en snelle werking voor producten die kort gebakken worden zoals eierkoeken en koekjes. Niet te gebruiken voor cake en taart, de vrijkomende gassen moeten goed uit kunnen wasemen.

Voedingszuren


Citroenzuur poeder wordt gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel in voedingsproducten en voor de zure smaak in bijvoorbeeld frisdranken. Ook kun je het goed gebruiken voor het ontkalken van je koffie (Senseo) apparaat of waterkoker (50gram op 1 liter water).

Wijnsteenzuur, ook bekend als tartaric acid, wordt in voedingsmiddelen gebruikt als:
- natuurlijk bewaarmiddel
- rijsmiddel, vaak in combinatie met bakzout.
- stabilisator van eiwit, en voor het versterken van de hittebestendigheid en volume van eiwit
En ter voorkoming van:
- kristalisatie van suikerstropen
- verkleuring van gekookte groenten


Natriumbicarbonaat, wat is dat en breekt het vitamine B af?
Er zijn verschillende namen voor natriumbicarbonaat. Een bekende naam is zuiveringszout. In kookboeken wordt de naam baksoda (bakingsoda) nog wel eens gebruikt. Ook wanneer u maagzout, dubbelkoolzure soda, zure natriumcarbonaat of E 500(ii) ziet staan, wordt natriumbicarbonaat bedoeld.

Natuurlijke stof
Een aantal van deze namen klinken erg chemisch, maar dat zijn ze niet. In wezen is het een hele natuurlijke stof, want de grondstof is steenzout. Door een bepaald proces (elektrolyse) ontstaat natriumcarbonaat. Uiteindelijk wordt natriumbicarbonaat gevormd door koolzuurgas (CO2) door een oplossing van natriumcarbonaat te leiden. Voor alle duidelijkheid nog even dit. Een E nummer is een door de EU goedgekeurde (hulp)stof. Dit kunnen kunstmatige, maar ook natuurlijke stoffen zijn zoals bijvoorbeeld vitamine C (E 300).

Toepassingen
Uit een aantal genoemde namen is de toepassing al een beetje af te leiden. Natriumbicarbonaat wordt o.a. gebruikt als rijsmiddel (bakpoeder in koekjes, crackers), zuurteregelaar, stabilisator en binnen de medische wereld als middel tegen overtollig maagzuur.  De werking als rijsmiddel berust op het feit dat bij verhitting (boven de 50 graden Celsius) koolzuurgas (CO2) vrij komt. Dit koolzuurgas geeft het rijzende effect. Ook komt er koolzuurgas vrij wanneer er een zuur aanwezig is (bij minimaal 20 graden).

27

Re: Bakammonium ???

Ik maak ze soms maar ten 1e stinkt t en ten 2e zijn ze supersnel uitgedroogd, haal ze wel bij de appie voor die 1.5 euro

28

Re: Bakammonium ???

Chantal, ik begrijp dat je het envelopje nog niet ontvangen hebt... Jammer, maar met de kerstdagen kan het nu eenmaal wat langer duren voor post aankomt. Ik heb het graag gratis naar je opgestuurd, en kan de post niet beinvloeden... Mocht je bang zijn dat het niet aankomt, kun je het altijd nog direct zelf bestellen. Hoop natuurlijk dat het goedkomt! Ik heb het ammonium gekocht bij de bakwinkel (online).

... Niemand nieuws gehoord dat het bij de post stil ligt ivm een verdachte poederbrief? :D

29

Re: Bakammonium ???

ik zal het nog ffies afw88e, en das waar rond de kerst is het een drukte bij de post.

Maarre heb nog geen politie aan de deur gehad :P

30

Re: Bakammonium ???

Inmiddels wel ontvangen?

31 Laatst bewerkt door chan1985 (29-12-2012 09:03)

Re: Bakammonium ???

jep, gisteren dankjewel :D