Onderwerp: TaartenKampioen 2015

3e Editie van TaartenKampioen word Zonnig

“De Zonnige Zomer” is het thema van TaartenKampioen 2015.  Deze wedstrijd voor hobbybakkers zal dit jaar voor de 3e keer worden georganiseerd op zondag 7 juni (inleveren taarten) en zondag 28 juni (finale). De afgelopen weken kon men o.a. via Facebook een stem uitbrengen op drie verschillende thema’s waarbij “De Zonnige Zomer” het populairst bleek.
Bij deze wedstrijd waar iedereen aan mee mag doen en je gratis kunt inschrijven via de website: www.taartenkampioen.nl maken de deelnemers thuis in hun eigen vertrouwde omgeving een taart die men inlevert bij Martin Brood Patisserie Chocolade in Valkenswaard. De vijf beste deelnemers gaan door naar de finale en maken de taart nogmaals voor het oog van de jury en publiek. “We bereiden de finalisten voor op de finale en ook de juryleden zorgen op de finaledag er mede voor dat de finalisten zich op hun gemak voelen. Want vijf mooie taarten en een gezellige finaledag voor iedereen is het streven” verteld organisator Stefan Brugmans.
Tijdens de finale zal er in Valkenswaard bij de bakkerij van Martin waar de finale plaats vindt een taartplein worden ingericht. Onder het thema “Valkenswaard Taart” zullen diverse ondernemers hun producten vertalen in taart, is er voor de kinderen van alles te doen, waar onder een koekversierwedstrijd en kun je natuurlijk taart proeven.
De hoofdprijs is naast de titel” TaartenKampioen 2015”  dit jaar een All  inclusieve Chocolade Weekend voor 2 personen. “In twee dagen gaat de winnaar een chocolade showstuk maken van zo’n anderhalve meter hoog, diner en overnachten in het luxe vier sterren hotel Golden Tulip Jagershorst en tussendoor lekker relaxen in het zwembad”.
Naast het oordeel van de jury mag het publiek ook mee stemmen voor de Design Award. Alle foto’s van de taarten  komen op de website en facebook te staan. Daar kan men dan een stem op uit brengen. Dat betekent dat de winnaar van de Design Award niet per se in de finale hoeft te staan.  Ook dit jaar is er een deskundige jury. De patissiers Tommas van Rossum, Maurice Daamen, Stefan Brugmans, chef-kok Marcel Kleuskens en bakkerijadviseur en docent Henk van Liempd zullen de taarten gaan beoordelen.
http://s15.postimg.org/aufodrqsn/logo_TK2015.jpg

Re: TaartenKampioen 2015

Ook dit jaar wil de organisatie zoveel mogelijk vragen van deelnemers met jullie delen.

We kregen de vraag binnen:
Mag je spaghettistokjes gebruiken?

antwoord: Ja, het is eetbaar, dus dat mag.

Heb je ook een vraag? Stuur een mailtje naar: info@taartenkampioen.nl De organisatie probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Re: TaartenKampioen 2015

Wist je dat je naast de hoofdprijs (een all inclusieve Chocolade Weekend voor 2 personen) ook andere leuke prijzen kunt winnen? Zo krijgen alle finalisten de zomereditie van het magazine MjamTaart. Is de 2e prijs een IJsmachine zodat je thuis je eigen ijs kunt gaan maken en een half jaar abonnement van het magazine MjamTaart! De 3e prijs is een encyclopedie van de patisserie en desserts van auteur Vincent Boue, en voor de overige finalisten een bakpakket.
En natuurlijk maken alle deelnemers kans op de Design Award: een waardebon van 40 euro van de Dommelsche Watermolen (verkoop van thuisbakartikelen)

Re: TaartenKampioen 2015

Een paar vragen van een deelnemer:

Als ik een stapeltaart wil maken, moet ik dan alle losse taarten dezelfde inhoud geven? En er van binnen het zelfde uit laten zien?
Stel dat ik door zou gaan, is er dan in de finale ruimte om meerdere taarten tegelijk te bakken?

Antwoord:

De juryleden proeven een stukje taart van elke deelnemer. Als je de taarten verschillende  vullingen geeft, wat in principe mag, proeft men toch maar 1 taart.
Wat je beter kunt doen: verschillende vullingen/smaken die bij elkaar passen combineren in 1 taart.

Tijdens de finale bak je in professionele ovens van de bakkerij. In die ovens kunnen meerdere taarten tegelijk in omdat ze groot zijn. Tijdens de finale staan er 2 grote ovens. Dus je kunt op 2 verschillende temperaturen tegelijk bakken, mocht dat nodig zijn. Tijdens de finalistenbijeenkomst of als je die avond niet kunt, telefonisch, nemen we het ovengebruik met je door. Omdat je tijdens de finale met professionele ovens bakt die groter zijn dan thuis zal je tijdens het bakken worden begeleid.

Re: TaartenKampioen 2015

Saskia Rekmans TaartenKampioen 2015

Je kunt het toeval noemen of niet, maar toen de finalisten, op de tot dan toen vrij bewolkte  en spannende wedstrijddag de deur van de wedstrijdbakkerij van Martin aan de Leenderweg in Valkenswaard uitkwamen en in optocht met hun taart naar het jurypodium liepen begon de zon te schijnen. Op het taartplein waar de hele middag kinderen aan hun eigen koekversierwedstrijd mee deden en diverse ondernemers zich presenteerde met taart en bakken als thema zaten de juryleden al klaar om de taarten te gaan proeven. Net als de hele wedstrijd was dit live te volgen voor het publiek.
Was in de 1e ronde de jury al lovend over het niveau van de taarten, waarbij de deelnemers vooral op smaak grote sprongen hadden gemaakt tegenover de vorige twee edities van deze wedstrijd, ook nu zag men dat de finalisten de kritische punten uit het juryrapport uit de 1e ronde ter harte hadden genomen en de biscuits, mousses, crèmes hadden verbeterd. Vuurwerk en een confetti zee was er voor Saskia Rekmans uit Stramproy toen zij om half zes op het hoogste podium stond en er “We are the Champions” klonk.
Een taart met veel technieken, die goed tot z’n recht kwamen, was het oordeel van de jury over deze zomers frisse taart in smaak en decoratie. “De Zonnig Zomer” was namelijk het thema van dit jaar. “Maar het zijn allemaal kampioenen” vertelde de juryleden bestaand uit Maurice Damen chef-patissier bij twee sterren restaurant De Lindehof in Nuenen, Henk van Liempd bakkijadviseur, Stefan Brugmans van Martin Brood Patisserie Chocolade in Valkenswaard, Marcel Kleuskens  Chef-kok van Golden Tulip Jagershort in Leende en Tommas van Rossum patissier en instructeur van het Summa College. “Zij waren de vijf beste van alle deelnemers die drie weken geleden hun taart thuis hadden gemaakt. En dan sta je in de finale waarbij jury en publiek je op de vingers staan te kijken in een voor de finalisten vreemde omgeving”. Gunilla Hendriks uit Nootdorp met haar taart “Zomer in Zweden” werd tweede, Wendy van Ham uit Bergeijk die gecomplimenteerd werd met haar fantastische uitvoering van het thema met een mooie Barbecuetaart werd derde, Damilyano Eijkemans uit Schijndel was met zijn 17 jaar de jongste deelnemer en werd door de jury als 4e beoordeeld met zijn taart vol zomersfruit en Lisette van der Linden uit Heemskerk werd met haar Lemoncurd taart vijfde. De Design Award was voor Ginny Snippe, deze prijs was ook te winen door een deenemer die niet in de finale stond en werd mede bepaald door het publiek. De winnaars bij de koekversierwedstrijd waren Isabelle Ceelen en Ecillia Hendriks.