1

Onderwerp: How to: Taart vullen en bekleden.

Voor mijn blog maakte ik laatst een how to over het vullen en bekleden van een taart. Ik dacht dat er hier misschien ook wel mensen zijn die het handig vinden :) Een goede basis is natuurlijk al het halve werk!

Goed, gaan we:

http://3.bp.blogspot.com/-N8dh2RIrAx8/Ubs26FFyCqI/AAAAAAAAElA/yoZmGbFjPa8/s640/taart+vullen+en+bekleden+2a.jpg
Voor een biscuit kun je een recept gebruiken maar ook met een mix is niets mis. Het is net even wat makkelijker, al is een biscuit volgens recept ook niet ingewikkeld. Doe gewoon wat jij wilt, als dat biscuit maar voor je neus staat. Met een taartzaag snij je deze twee keer door. Ik heb zelf een handige taartzaag waar twee zaagjes in zitten zodat je na één keer snijden klaar bent. Ook een taartzaag met een enkel zaagje doet zijn werk prima. Prik in de verschillende biscuitlagen cocktailprikkers in een rechte lijn boven elkaar, zo weet je precies hoe je de lagen biscuit na het vullen moet terug plaatsen. Schuif een taartkarton onder je biscuit en leg de bovenste twee lagen opzij.
http://4.bp.blogspot.com/-nKDlfgDIp9k/Ubs26zxljGI/AAAAAAAAElM/TrzI1LWl9KA/s640/taart+vullen+en+bekleden+3a.jpg
Op bovenstaande foto zie je dat ik een randje om het biscuit heb gemaakt, dit heet een dijkje. Deze maak je zodat de vulling niet tegen je fondant aan komt. Dit is nodig als je vullingen gebruikt waar relatief veel vocht in zit, anders gaat de fondant smelten wat er niet zo mooi uitziet. In dit geval gebruik ik slagroom, daarbij is echt een dijkje nodig. Bij het gebruik van botercrème is zo'n dijkje niet nodig.

Gebruik 1:1 botercrème voor het maken van dijkjes. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld 200 gram boter (ongezouten!) en 200 gram poedersuiker gebruikt. Dit klop je heel romig. Ik wil nooit zo'n hele dikke rand van deze crème, daarom gebruik ik een kleiner spuitmondje en maak dan gewoon een dubbele dijk. De vulling is nu eenmaal lekkerder dan het dijkje, dus ik heb liever een dunne dan een brede.

Als je je dijk hebt gemaakt kun je je vulling naar keuze tussen de dijken plaatsen. Ik smeer hier eerst een laagje jam op het biscuit voordat ik de slagrom toevoeg. Smeer de vulling helemaal glad uit, zorg dat het even hoog is als je dijk.
http://4.bp.blogspot.com/-rWzBQFNe3Tw/Ubs28Ije0sI/AAAAAAAAElg/qME7IkXso2Y/s640/taart+vullen+en+bekleden+4a.jpg
Plaats dan de bovenste twee biscuitlagen terug op de onderste met vulling. Let goed op waar je prikkers zitten. Haal de bovenste laag biscuit er af en breng nog een laag vulling aan, net zoals je bij de eerste hebt gedaan. Plaats dan de bovenste laag biscuit weer terug. Dat ziet er al goed uit nietwaar? Alleen is de zijkant nog niet helemaal glad.

Haal de prikkers uit de taart en vul de kiertjes aan de zijkant op. Het is het makkelijkst om dit gewoon met de spuitzak te doen. Strijk met een paletmes langs de zijkant om de taart mooi glad te maken.
http://1.bp.blogspot.com/-0cEUC4Ys7MY/Ubs27MZeQUI/AAAAAAAAElU/RgKMVK6rNFM/s640/taart+vullen+en+bekleden+5a.jpg
De zijkant is nu glad maar de randjes van de bovenkant mogen nog best iets strakker. Bovendien heb je ook een plaklaagje nodig voor het fondant dat er straks overheen komt. Doe je overgebleven botercrème in een schaaltje en pak je paletmes. Breng de crème helemaal rondom aan en strijk het glad.  Ga net zo lang door tot je tevreden bent. Zet dan de taart in de koelkast om wat steviger te worden.
http://4.bp.blogspot.com/-qX48ZKS25Fo/Ubs27zuT8xI/AAAAAAAAElc/e9R7TJ8ct9Q/s640/taart+vullen+en+bekleden+6a.jpg
Rol je bal fondant (of marsepein) uit tot een grote lap. Om een mooie ronde lap te krijgen draai ik hem na een paar keer rollen steeds een kwartslag. Ik strooi dan wel een klein beetje poedersuiker op mijn werkblad zodat dit heel gemakkelijk gaat. Al gebruik ik een non-stick board, als je zo'n grote lap moet draaien wil je niet dat hij toch ergens blijft plakken en daardoor scheurt.

Rol net zo lang tot je lap groot genoeg is. Ik meet dit vaak even uit. Tel de doorsnede van je taart op bij 2x de hoogte van je taart. Dit is de diameter die je lap fondant moet hebben. De dikte van de lap fondant hou ik zelf altijd op zo'n 2-3 millimeter. Dit is niet te dik (te veel fondant vind ik niet lekker) maar ook niet te dun zodat je er bijna niet meer mee kunt werken.
http://3.bp.blogspot.com/-SQ2ZOux_KS8/Ubs28aP2MjI/AAAAAAAAElk/Ihx6c89xMFY/s640/taart+vullen+en+bekleden+7a.jpg
Pak de lap fondant op, ik leg hem zelf het liefst over mijn onderarmen, en leg hem voorzichtig over je taart. Bij het verplaatsen van de lap fondant is het heel handig als je de taart bij je in de buurt zet zodat de afstand die je moet afleggen met de lap fondant zo klein mogelijk is.

Ligt je lap fondant iets scheef op de taart? Een klein beetje maakt niet uit, het fondant rekt namelijk best nog wel mee. Probeer je lap niet meer te verplaatsen, hiervan krijg je scheuren in het fondant. Het zit natuurlijk al een beetje vast geplakt aan je taart.

Gebruik een smoother om de bovenkant van de taart mooi glad te strijken. Verdeel de plooien fondant aan de zijkant gelijkmatig langs de taart.
http://1.bp.blogspot.com/-6ZrnEowEXbU/Ubs28isaqSI/AAAAAAAAElw/NjIAYAfh2cM/s640/taart+vullen+en+bekleden+8a.jpg
En dan: de truc! Toen ik begon met het decoreren van taarten las ik altijd overal dat je de taart van boven naar beneden glad moest strijken. Iets wat ik natuurlijk braaf opvolgde met als gevolg dat de fondant op de randjes soms scheurde. Logisch eigenlijk als je het langs een rand naar beneden trekt. Later leerde ik om van beneden naar boven te werken,  ideaal! Sindsdien heb ik nooit meer scheurtjes langs de randen gehad.

Maak van je hand een kommetje en zet je hand tegen de onderkant van je taart aan. Zorg dat je de plooien onderaan op dat gedeelte al glad hebt gemaakt. Wrijf nu voorzichtig met je hand naar boven zodat de fondant goed strak tegen de taart aan zit. Werk zo rondom de taart helemaal af. Om alle plooien weg te werken zul je af en toe het fondant wat al vast zit iets losser moeten halen, verplaatsen en weer opnieuw met je hand tegen de taart aan wrijven. Geen probleem om het fondant zo iets los te halen, let alleen wel op dat je het fondant niet naar beneden trekt om het weer vast te zetten.
http://1.bp.blogspot.com/-i64jwpEY3XM/Ubs29EZ6ltI/AAAAAAAAEl4/jyoQyOtinIA/s640/taart+vullen+en+bekleden+9a.jpg
Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother. Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit. Je moet eigenlijk een hoek van 90 graden hebben, zo weet je zeker dat de hele taart met fondant bedekt is. Dat is belangrijk als je het fondant gaat wegsnijden.

Zelf gebruik ik altijd een wheel tool maar je kunt ook prima een mesje gebruiken om het overtollige fondant weg te snijden. Zet het mesje rechtop langs de taart, niet helemaal tegen de taart aan maar een héél klein stukje ervan af. Snij zo rondom tot je al het fondant weggesneden hebt. Met de smoother maak je nog een laatste rondje om de taart om ook de onderste rand weer helemaal strak te hebben.
http://3.bp.blogspot.com/-VjoELQCdWps/Ubs25sLkDII/AAAAAAAAEk0/9rriZc5w4Qs/s640/taart+vullen+en+bekleden+10a.jpg
Zo vul en bekleed je dus een taart. Als je deze stappen volgt heb je een mooie strakke basis om mee verder te gaan en naar wens te decoreren. Wees niet getreurd als het de eerste keer niet helemaal lukt zoals je wilt, oefening baart kunst! Je krijgt op een gegeven moment je eigen handigheidjes waardoor het steeds makkelijker en sneller gaat.

Groetjes Laura
Mijn site/blog: www.laurasbakery.nl

2

Re: How to: Taart vullen en bekleden.

goede howto
die moeten meer mensen zien
dus een upje

3 Laatst bewerkt door miss (18-06-2013 22:43)

Re: How to: Taart vullen en bekleden.

goede howto
sorry twee keer

4

Re: How to: Taart vullen en bekleden.

Bedankt zeg! dat vullen en besmeren wil nog niet helemaal bij mij!