1

Onderwerp: spatelen

Hoi,

Mn biscuitdeeg wil niet goed rijzen..Volg het recept van 5 eieren, 150 bloem, 150 suiker, snufje zout.
Volgens mij volg ik alle stappen en mix zo`n 15 min (eieren, suiker en zout)
Beslag is volgen mij prima.. Lijkt op lobbige slagroom.... Maar dan moet de bloem erdoor. Ik heb begrepen dat je niet te lang moet spatelen, maar ik krijg de bloem er niet goed door. Tegen de tijd dat mn bloem goed vermengd is, is mn beslag veel minder luchtig. Denk dat dat dan ook mn niet-rijzen probleem is.

Bloem zeef ik ook.
Kan iemand mij een bschrijving geven van de `spateltechniek`?
Ik heb alleen maar de neiging te gaan roeren.

En kan ik tarwebloem vervangen voor zelfrijzend bakmeel? Of een theelepel bakpoeder erdoor?

Alvast bedankt!

2

Re: spatelen

Hallo,

ik weet nog dat mij dat spatelen ook niet helemaal duidelijk was.
Ik heb even mijn oude aantekeningen opgezocht:
Als je spatelt moet je bij iedere schep lucht mee scheppen.
Hou je spatel zo horizontaal mogelijk met de brede kant evenwijdig aan het beslag.
Dan iedere keer het beslag oplepelen en over het andere beslag vouwen.
Zo schep je er lucht in.
Eventueel kun je je kom wat scheef houden zodat je spatel bijna horizontaal kan houden.
Net zolang spatelen totdat er geen klontjes meer in zitten en alle ingrediënten goed door elkaar zijn.
Je moet dit niet te lang(zaam)doen.
Spatelen moet je voorzichtig doen, maar wel snel.
je moet het proberen binnen 5 (liefst 2) minuten erdoor te spatelen.
Dus zodra je stopt met eieren kloppen moet je beslag het liefst binnen 2 minuten in de oven staan
Deze info heb ik van internet (o.a. van dit forum).
Bekijk anders ook deze filmpjes:
dailymotion.com/video/xd4r8g_ma-genoise_lifestyle rond 1 minuut.18 
en
Zie filmpje .youtube.com/watch?v=UI8Kd0W5p7U rond 5 minuut 4 uur

Als je recepten hebt met bloem en bakpoeder, kan je dit vervangen door zelfrijzend bakmeel. Als er geen bakpoeder nodig is, niet.

Succes!

3

Re: spatelen

Bedankt voor je reactie...

Ik heb inmiddels een taartje gebakken met het recept van Lady Sharon...
Mooi gerezen,maar hartstikke verbrand.. zucht...
Volgend taartje opnieuw met dit recept, maar oven stukje lager

Zal de filmpjes even bekijken...

4

Re: spatelen

Hoi, balen dat het niet lukt.
Ik heb nog nooit het recept van Lady Sharon gebruikt, lijkt me best een lastig recept.
Deze is bij mij nog nooit mislukt, http://www.deleukstetaarten.nl/recepten … biscuit-2.
Als ik jou was zou ik voor deze gaan.