1

Onderwerp: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Het begon met dit topic, waar ik aangaf dat ik van plan was een boerenkooltaart te maken:
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … id=209385.
Even in het kort: mijn moeder stelde voor om voor mijn verjaardag een boerenkooltaart te maken. Oftewel, een gevalletje 'challenge accepted'.
Hieronder zie je het resultaat, met daaronder de foto's van de hele opbouw:

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/545402_400745916662947_234511835_n.jpg


De taart
Een afgesmeerde taart. Ik heb hem relatief hoog gemaakt (14 cm) aangezien een goede stamppot-pan ook lekker hoog is.
De taart is gevuld met 2 lagen aardbeienjam, 1 laag bokkepootjesvulling en 1 laag mergpijpjesvulling. Afgesmeerd met 1:1 botercrème.
Voor het kuiltje jus heb ik alvast een rondje ter grootte van een juslepel uitgesneden tot aan de eerste laag vulling.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/563989_400753423328863_1232136021_n.jpg

Allereerst heb ik de taart op de gebruikelijke manier bekleed met fondant, zonder de bovenkant goed te smootheren.
Rondom het kuiltje zie je waar de fondant is afgesneden. De randen zijn naar buiten geduwd zodat de pan echt een randje krijgt.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/552233_400753439995528_700460382_n.jpg

Met mijn handen heb ik de taart onder het randje iets naar binnen geduwd zodat er iets meer de vorm van een pan in kwam.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/409215_400753456662193_118132796_n.jpg

Om de taart een Hollands tintje te geven, heb ik met uitstekers een paar typisch Hollandse figuren gemaakt voor op de pan.
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/580759_400753473328858_1175674205_n.jpg

Een Hollandse pan. Ik heb expres geen handvaten eraan gemaakt, omdat het anders te vol zou worden aan de zijkant van de pan.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/391695_400753483328857_524442375_n.jpg

De rookworst
Boerenkool is natuurlijk niet compleet zonder rookworst.
Allereerst heb ik een bak vol cereal treats gemaakt (rice crispies in gesmolten boter en marshmallows).
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1070_400753399995532_945786540_n.jpg

Nadat de treats wat waren afgekoeld, heb ik mijn handen goed ingesmeerd met vloeibare bakboter en vervolgens vrij makkelijk de vorm van de worst geboetseerd:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/269538_400753369995535_1393003283_n.jpg

De worst is afgesmeerd met 1:1 botercrème. Eerst heb ik plakjes afgesneden, zodat het lijkt alsof de worst al is aangesneden.
Met roze en ivoor heb ik geprobeerd de goede kleur te krijgen voor de binnenkant van de worst.
Eerst heb ik de roze plakjes op de afgesneden stukjes worst bekleed. Vervolgens heb ik van chocoladefondant strookjes gesneden en deze eromheen gewikkeld.
De worst is ook bekleed met chocoladefondant.
De buitenkant van de worst heb ik ingesmeerd met een beetje crisco, zodat deze lekker zou gaan glimmen met als een echte rookworst.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/r180/581475_400753576662181_1819710862_n.jpg

De boerenkool
De boerenkool is gemaakt van witte en groene marsepein. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat de structuur van marsepein wat korreliger is en dus wat makkelijker op te ruwen dan fondant.
Ik had in eerste instantie grasgroene marsepein, hier heb ik een klein beetje zwart aan toegevoegd totdat ik de juiste groen had voor de boerenkool.

Allereerst heb ik beide kleuren marsepein gesnipperd en door elkaar gelegd.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/400286_400753506662188_45676062_n.jpg

Vervolgens heb ik voorzichtig de snippers door elkaar gemengd, zonder dat het teveel zou gaan marmeren.
De bol is uitgerold totdat deze de juiste afmeting voor op de pan heeft gekregen.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/292782_400753533328852_262676023_n.jpg

Ik heb verschillende tools uitgeprobeerd, maar uiteindelijk heb ik met een vork de marsepein "gekamd" zodat deze lekker zou gaan korrelen.
Tot slot heb ik hier en daar nog een paar kleine witte marsepeinsnippers op de plak gelegd en nog even meegeprakt.
De plak is op de pan gelegd en vervolgens heb ik op de plek van het kuiltje een kruisvorm gesneden. Deze punten heb ik voorzichtig naar buiten geduwd, zodat er echt een randje om het kuiltje kwam te staan.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/482928_400753553328850_2016797312_n.jpg

De jus
De Hollandse stamppotten staan er haast wereldwijd bekend om: het kuiltje jus.
De jus is gemaakt van gesmolten chokotoff met slagroom.
Ik heb hiervoor gekozen omdat dit mengsel er "vloeibaar" blijft uitzien, ook als het alweer is afgekoeld en gestold. Op de foto lijkt het net of het nog vloeibaar is, net als echte jus. Maar inmiddels is het hier al hard geworden.
Met een plastic lepel heb ik voorzichtig het vloeibare mengsel in het kuiltje gegoten.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/16885_400753566662182_1078744045_n.jpg

Inmiddels kan de worst op de taart worden gelegd en is de bovenkant van de taart af.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/644140_400753599995512_84765701_n.jpg

De theedoek
Als finishing touch heb ik een Hollandse theedoek over de pan gelegd. Dit was ik sowieso al van plan, maar het kwam nog mooier uit omdat de fondant op een bepaald punt was gescheurd tijdens het bekleden.

De theedoek is gemaakt van een lap marsepein, welke ik na het uitrollen losjes heb uitgesneden in een rechthoek.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/418164_400753609995511_440923403_n.jpg

Om het inkleuren van de ruitjes wat makkelijker te maken, heb ik heel dun met een ribboncutter, lijnen getrokken. Ook het kantje aan de rand mag niet ontbreken.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/59841_400753633328842_1975802242_n.jpg

Met verdunde kleurgel heb ik de ruitjes om en om ingekleurd.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398284_400753649995507_1539115412_n.jpg

Het eindresultaat
Aan tafel!
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/545402_400745916662947_234511835_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/403699_400745809996291_1881569012_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398340_400745833329622_1381679482_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/562003_400745846662954_150725410_n.jpg

Helaas was ik wat te ongeduldig met het drogen van de theedoek, dus hier en daar zijn wat rode vingers te zien. Ach, echte theedoeken worden ook weleens vies...
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/592_400745863329619_1834769088_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/545421_400745943329611_202086520_n.jpg

De binnenkant van de taart. Doordat de "jus" lastig was om doorheen te komen met het mes, is de taart in het midden naar beneden gedrukt. Maar hij smaakte er niet minder om.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/269478_400745963329609_732308897_n.jpg

2

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

zozo daaar was je zeker wel ff mee bezig, maar hij is zeker mooi geworden :)

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

wat een gave how to!!!!!!!

Te leuk!!!!

4

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Geweldige taart en howto dankjewel enne vrijdag eten we boerenkool

cakes, enjoy making, enjoy eating!!

5

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Ik krijg zin in een stampotparty en dan natuurlijk dit als verassing meenemen!!!

Groeten van Rianne

6

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Hij is prachtig  :thumb: misschien handig voor een volgende keer, het kuiltje jus als een rondje uitsteken en daar de punten omheen uitsnijden, maar snap ook heel goed dat je iedereen een beetje jus mee wil geven bij de boerenkool.

Christine.

7

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Oh, je bedoelt voordat je de taart aansnijdt, de jus er weer uithalen als 't ware, zodat het aansnijden wat beter gaat?
Is een goed idee ja, thanks :)
Ik had dat sowieso al met de worst gedaan, die heb ik er met het aansnijden vanaf gehaald en voor iedereen een stukje worst afgesneden ;)

8

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

hihi die is leuk zeg...

VoorIedereGelegenheid is er wel een taart, cupcakes of high tea te verzinnen. www.vooriederegelegenheid.nl

9

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Gaaf! Ik heb over een paar weken mijn naturalisatie ceremonie en zat al te denken om een 'typisch Nederlands' taart te maken... Dit is wel een leuk idee. :)

10

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Wat een leuk idee zeg! En heel duidelijk uitgelegd, super!  :thumb:

11

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

ik vindt het heel erg leuk
wat een leuk idee

12 Laatst bewerkt door jolien87 (21-01-2013 17:03)

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt en deze originele taart opgegeven voor de wedstrijd De mooiste taart van Overijssel.
Vind jij ook dat dit de mooiste taart van Overijssel is? Dan kun je stemmen via www.rtvoost.nl/mooistetaart.

13

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Wat een supertaart zeg! En wat leuk dat je de how-to hier plaatst!

Heb nog een kleine vraag: de imprint van de rand van de theedoek, die kleine rechthoekjes zeg maar, hoe heb je die gemaakt?

Groetjes, Petra
Sinds kort ook een website: http://www.prettaart.webklik.nl

14 Laatst bewerkt door jolien87 (21-01-2013 22:50)

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Dankjewel :)
Voor de ruitjes van de theedoek heb ik de ribbon cutter gebruikt.
Voor het randje aan de zijkant ook een soort van embosser, weet niet meer hoe die heet maar daar kan je ook randjes mee snijden, een soort van pizzamesje.

EDIT: gevonden! Het is de Wilton cutter/embosser:
http://www.deleukstetaartenshop.nl/gere … -2315.html

15

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Die taart is LEUK!!!!!
Alleen het idee is al geweldig, en als de taart dan ook nog mooi wordt, dan is het helemaal top!
Nou zit ik heeeeeeel hard na te denken welke gelegenheid ik kan creëren om ook eens zo'n taart te maken.....

begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach...
want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag!

16

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Dankjewel Mickeymama!  :D

Ik had vooraf ook niet gedacht dat de taart zo uit de verf zou komen, hij was precies zoals ik hem in gedachten had.

Voor een Hollandse taart is altijd een gelegenheid te bedenken. Misschien een stamppottenfeestje in de koude winter. ;)

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

In één woord: wow!  :cool:  :thumb:
Voor mij nog ff te hoog gegrepen, zo'n taart... maar oefening baart kunst  :)

18

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Goed nieuws!
Ik sta met deze taart in de top 10. Er kan tot vanavond gestemd worden en morgen wordt bekend gemaakt of ik deze taart in de finale opnieuw mag gaan maken. *duimen*

Bedankt Pletsen. Gewoon beginnen joh, heb ik ook gedaan. Het verbaasde mij ook hoor, hoe mooi hij uiteindelijk was  :rolleyes:

19

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Gefeliciteerd! Ik zag hem langskomen op tv gisteravond!
Wat leuk! Succes in de finale!

20

Re: [HOWTO] Een pan vol boerenkool met worst en jus

Wat een leuk idee!!!