1 Laatst bewerkt door mamakaat (14-06-2012 10:10)

Onderwerp: Tussen cake en biscuit in :)

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZMIUV6VG.jpg

Op de foto: 4 x een taart, 2 van 15 cm en 2 van 10 cm, allemaal 6 cm hoog op basis van 1 maal het beslag!

Naar aanleiding van een aantal mailtjes leek het me handig om het recept hier te plaatsen :)
Dit is het recept dat ik gebruik als ik mijn taart in een vorm ga snijden, zoals een swirly of een topsy. Het is net wat steviger dan biscuit, maar licht genoeg om het nog te vullen.

Het recept komt uit een Amerikaans Patisserie boek en heet daar een Milk and Butter Sponge cake
Het is flink wat werk...maar absoluut de moeite waard :)
De gekke verhoudingen komen doordat hij is vertaald van cups naar grammen :)

LET OP: Door een vertaalfout van mij stond er eerst voor sommigen niet duidelijk bij dat je de suiker met de eieren moet verwarmen. Nu wel (oktober 2011) :) Sorry voor de onduidelijkheid

312 gram gewone suiker
188 gram ei
60 gram eigeel
4 gram zout

60 gram roomboter
125 gram halfvolle melk

212 gram gewone bloem
30 gram maizena
8 gram bakpoeder

Verwarm de melk in een pannetje en laat de boter erin smelten. Het hoeft niet te koken. Is de boter gesmolten, zet het vuur uit en laat staan.

Doe alle eieren en het eigeel in een vuurvaste kom samen met het zout. Terwijl je de suiker er in delen bijdoet verwarm je het geheel au bain marie tot 43 graden, of als je geen thermometer hebt tot het voelt als een net te heet bad. Blijven roeren tot het suiker/eimengsel de goede temperatuur heeft.Doe daarna in je keukenmachine en mix op hoge snelheid voor minstens 10 to 15 minuten.

Meng de rest van de droge ingredienten door elkaar.
En zeef dat in 3 delen door het ei/suikermengsel. Gebruik een spatel zodat je mengsel niet inzakt.
Daarna spatel je in 3 delen de warme melk met de boter erdoor.

Meteen in je vorm doen en bakken, dit mengsel zakt heel snel in en dan ben je je volume kwijt :)

Ik zet mijn oven op 160 graden hetelucht en dan ongeveer 35 minuten afhankelijk van hoe hoog je je taart wil,

Deze hoeveelheid in een 20 cm vorm, komt heel hoog, zeker 9 cm....dus dan duurt het ongeveer 45 min...Maarin een 24 cm vorm kan 35 al genoeg zijn. Even in de gaten houden dus ;)
Het werkt nog beter als je het beslag verdeeld over twee bakblikken van 20 cm en die tegelijk bakt. Je hebt dan twee cakes van 5 a 6 cm hoog, samen 10 a 12! :)

Hij is gaar als de cake terug veert na induwen of de welbekende prikker ;)

Denk aan smaakjes naar keuze om toe te voegen (citroenschil, vanille...) Toevoegen aan de warme melk.

Hmmmmm  :9

http://www.mijnalbum.nl/Foto-8BHD6KNH.jpg

Gebakken in bakpannen van PME (7.5 cm) te verkrijgen in de webshop hier.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZHSZW64H.jpg

UPDATE:
Doe je oven zachtjes dicht als hij aanstaat. Betere luchtstroom.
Uit eigen ervaring: Het recept kan ook zonder maizena, neem dan 250 gram bloem en 8 gram bakpoeder.
(heb je iets meer ei per ongeluk, (zoals bijvoorbeeld bijna 200 gram ipv 188) doe er dan ook zoveel gram bloem extra bij keer 2. Dus 12 gram meer ei >>>> 24 gram meer bloem.

Alles wat hier staat is uit eigen ervaring, ik ben geen bankerbakker, ik doe wel mijn best om je te helpen als het niet lukt! Succes en bak ze!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Held!!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Held!!

:) Dankje Lief!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

4

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Nogmaals een buiging! :Y

Maak van elke dag een feest!!
Een limburgse taartenbakster uit het noorden.

5

Re: Tussen cake en biscuit in :)

ik heb ze geprobeerd..maar heb jammerlijk gefaald. De randen kwamen zo mooi omhoog, héél hoog..en na 40minuten deed ik de oven open om te prikken en ze stortte in in het midden  :grr:

de smaak is wel ONOVERTROFFEN..nu nog leren bakken met geduld  :lol:

6

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Reini schreef:

ik heb ze geprobeerd..maar heb jammerlijk gefaald. De randen kwamen zo mooi omhoog, héél hoog..en na 40minuten deed ik de oven open om te prikken en ze stortte in in het midden  :grr:

de smaak is wel ONOVERTROFFEN..nu nog leren bakken met geduld  :lol:

Owww echt??!!! Wat leuk dat je mn recept geprobeerd hebt :)
Jammer dat het niet lukte...Ik heb net ook pas geleerd, dat HOE je de ovendeur opendoet.....hard / zacht...al verschil kan maken...
Ik zit er soms ook wel een paar min. naast...Maar een deuk heb ik nooit gehad. Misschien moet jouw oven net iets heter...Kwam er een bol op met bakken??? Want ik krijg eerst een bol die later mooi vlak wordt... En dan moet je temp wat hoger....

En lekker he ;) hihihihi.

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

7

Re: Tussen cake en biscuit in :)

mamakaat schreef:

Naar aanleiding van een aantal mailtjes leek het me handig om het recept hier te plaatsen :)


312 gram gewone suiker
188 gram ei
60 gram eigeel
  :9


Hoi ik wilde je recept ook gaan uitproberen maar heb nog een vraagje.
188 gram ei is dit alleen eiwit of de hele ei (ongeveer3) :s

Het leven is een feestje maar je moet wel  zelf de slinger ophangen!!!!!!!!!!
Opbouwende kritiek is altijd welkom

8

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Dat is het hele ei en het zijn inderdaad 3 grote (large) eieren...ongeveer.
60 gr eigeel zijn ongeveer 3 dooiers van 3 grote eieren.
(maar ik heb een pak met vloeibaar eigeel van de sligro)
In het begin maakte ik van het eiwit dat is dan over had, de vulling wel eens...een mousse, creme, of je kan er macaroons van maken :) Eiwitschuim is ook altijd leuk om te bakken. :)

Maar goed, ik heb dus tegenwoordig alles van de sligro in liter pakken....

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

9

Re: Tussen cake en biscuit in :)

mmm.. ik kreeg maar een heuveltje, geen bol  :D
Volgende keer gewoon proberen in de andere oven. Daarin kan het draaien en die bakt iets sneller (mss lijkt het alleen zo ma ja)

10 Laatst bewerkt door mamakaat (28-01-2011 20:21)

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Alle ovens en alle mixers zijn weer anders...Even zoeken naar de beste combinatie voor jezelf :)

Komt vast goed!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

11

Re: Tussen cake en biscuit in :)

mamakaat schreef:

Alle ovens en alle mixers zijn weer anders...Even zoeken naar de beste combinatie voor jezelf :)

Komt vast goed!

weet iemand toevallig op welke tem. hij moet staan bij een gewone oven?

Het leven is een feestje maar je moet wel  zelf de slinger ophangen!!!!!!!!!!
Opbouwende kritiek is altijd welkom

12

Re: Tussen cake en biscuit in :)

In de regel is hetelucht zo'n 20 graden minder heet...Dus ik zou zeggen 180 dan voor jou :)
Hoe doe je gewoon biscuit?? oplopend? En wat is dan je hoogste temp die je gebruikt? DIE zou ik kiezen :)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

13

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Ik zou hier graag een chocolade variant op willen maken. Weet je misschien wat ik dan moet aanpassen in het recept?

14

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Klinkt goed dit recept, ga ik binnenkort maar eens uitproberen!

15

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Sofia schreef:

Ik zou hier graag een chocolade variant op willen maken. Weet je misschien wat ik dan moet aanpassen in het recept?

In theorie zou je denken dat je een deel (25%) van je bloem vervangt door cacao. Maar daarmee verander je wel de samenstelling van het beslag. En ik heb geen opleiding gevolgd, want dan is dat allemaal te berekenen. Dan heb je meer vocht nodig, en dus minder maizena, en dat heeft weer een weerslag op het aantal eieren...Dus ECHT zeker weet ik het niet, maar ik zou zeggen....doe eens gek en probeer het gewoon....Als ik het was zou ik puur op experimentele basis, de helft van de maizena weglaten (dus nog maar 15 gr) en van de bloem zou ik denk ik 175 gr bloem doen en de rest cacao....
Maar ik kan niet garanderen dat hij lekker is en goed gebakken wordt...
Misschien zijn er hier nog pro's die er iets over kunnen zeggen....

;)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

16 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (02-02-2011 17:08)

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Ik zou dan 70 gram bloem vervangen door 85 gram cacoa... denk ik :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

17

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ik zou dan 70 gram bloem vervangen door 85 gram cacoa... denk ik :)

Kijk! Een pro!   :)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

18 Laatst bewerkt door Sofia (02-02-2011 22:40)

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ik zou dan 70 gram bloem vervangen door 85 gram cacoa... denk ik :)


Dank je wel voor je antwoord. Ik ga het gewoon proberen.



@Mamakaat: dank je wel voor het meedenken.  ;)

19

Re: Tussen cake en biscuit in :)

bedankt voor het delen van dit super recept!!
ben er echt helemaal mee in mn nopjes haha,
ik vind hem lekker dan biscuit en lekkerder dan cake ben er nu een rainbow cake mee aan het maken en dat gaat ook super :D

liefs margreth, een enthousiaste beginner ;)

20

Re: Tussen cake en biscuit in :)

Wat fijn en graag gedaan :)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

Re: Tussen cake en biscuit in :)

En nog een keer:
Held!  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

22

Re: Tussen cake en biscuit in :)

@ Suuz :) Serieus...ik begin al te zweven, mijn vriend vroeg vanmiddag waarom ik zo hoog hing, dus ik zei, ik heb teveel complimentjes gehad ;)
Maareh, je moet hem eerst proeven en snijden en dan pas mag je me een held noemen...en dan geef ik dat netjes door aan de makers van het boek :)

Oww en een regenboogcake??!!! Foto!!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

23

Re: Tussen cake en biscuit in :)

O..wat super!!
Ik vroeg me al af of er iets is zoals dit.
Ik ga het zeker snel proberen.
Thanks voor het delen!! Je bent een schat!  :Y

Groetjes Megny...^_^

24

Re: Tussen cake en biscuit in :)

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZPB3BM3L.jpg

hier de foto van mijn rainbowcake gemaakt met dit recept!

liefs margreth, een enthousiaste beginner ;)

25

Re: Tussen cake en biscuit in :)

margreth schreef:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZPB3BM3L.jpg

hier de foto van mijn rainbowcake gemaakt met dit recept!


Wauw!! Die ziet er super uit!

Groetjes Megny...^_^