1

Onderwerp: Beginners vragen

Ik heb een paar vragen en ik hoop dat jullie deze willen beantwoorden. Ik kon niet alles op het forum terug vinden.

Voor zaterdagmiddag wil ik een taart maken, mijn eerste dus.
Op het forum heb ik gelezen dat je de marsepein decoraties al paar dagen van te voren kan maken en bewaren in een luchtdichte doos/trommel met vershoudfolie.

Nu mijn vragen over de taart zelf.
Ik ben van plan om een bescuitgebak als bodem te maken. Teremperen met grand marnier, dan dun laagje aardbeien jam en daarop aardbeienbavarois. De volgende laag hetzelfde.

Ik heb begrepen dat voordat je het gaat bekleden met fondant dat je de taart in moet smeren met een laagje botercreme.

Wat doe ik wanneer?
Kan ik hem vrijdagavond al helemaal besmeren, in de koelkast zetten en zaterdagochtend bekleden met fondant? Wordt de botercreme dan niet hard? Kan ik het fondant er dan nog omheen doen?

Of kan ik vrijdag alles al doen? Incl fondant en de taart in de koelkast zetten of smelt het dan?

Alvast bedankt.

2

Re: Beginners vragen

wanneer je de taart zaterdagmiddag wilt eten, kun je alles al op vrijdag doen, heb je nog wat uitloopmogelijkheid ;)

In principe kan het wel hoor, de taart vullen en afsmeren en dan een nacht in de koelkast. De boter wordt hard, maar dat is juist makkelijker met bekleden :)

Een taart met bavarois-vulling moet altijd in de koelkast bewaard worden :)
Wanneer je de juiste botercrème maakt (1:1 of mbc) zal er niks gaan smelten hoor :)
Fondant smelt alleen wanneer je teveel water in je afsmeerlaag hebt; bij botercrème van de mix komen nog wel eens smeltdrama's voor....

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

3

Re: Beginners vragen

Dank je wel voor je reactie!

Dat zal dan vrijdagavond worden na mijn werk, dus daarom vroeg ik me af of het in 2 gedeeltes kon.

Wat is mbc? Bc = botercreme maar waar staat die m voor? Ik wil namelijk de bc van dr oetker proberen. Of smelt deze juist?

4

Re: Beginners vragen

waarschijnlijk gaat de botercreme van dr oetker smelten,
dit lijkt me namelijk ook een mix, en bij een mix moet water
en het is juist het water erin dat de boel Kan doen gaan smelten.



botercreme is heel makkelijk te maken.
1:1 is vanwege een gelijk deel boter en een gelijk deel poedersuiker.
dus bv 250gr (room)boter en 250gr poedersuiker.

je mixt de op kamertemperatuur zijnde boter goed romig,
dan de poedersuiker erbij, en nog eens 10min mixen
zo ontstaat een zachte botercreme



mbc is meringue botercreme
zeg maar botercreme met merengue, er gaat dus nog een ei/suiker mengsel bij.

hij is ietsje lastiger te maken, maar oooooooo zoveel lekkerder  :9

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

5

Re: Beginners vragen

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=210732

bij deze een linkje naar HET recept voor meringue botercreme!


Mijn tip: (als je hem maken wil)

print hem uit, lees goed door! (alles, ook de tips)

volg het stap voor stap, en het kan eigenlijk niet mislukken.

dankzij dit duidelijke recept is het bij mij ook de eerste keer al fantastisch gelukt,

en het is echt heerlijk!

Zeker met nog gesmolten witte chocolade erdoor, Hmmm!  :9

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

6

Re: Beginners vragen

:o  :o sorry Tw33ty voor mijn kort door de bocht afkorting...
Gelukkig heeft Siena het al uitgelegd :Y  :thumb:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

7

Re: Beginners vragen

Mbc is inderdaad lekkerder, maar als het je eerste taart is zou ik toch voor gewone 1:1 botercreme gaan, zoals hierboven beschreven. De kans op mislukken is kleiner, zodat je niet in paniek raakt wanneer het niet lukt. Zorg er wel goed voor dat je inderdaad minimaal 10 minuten mixt. Liever nog langer. Je botercrem moet echt bijna wit zijn, anders blijft je botercreme naar boter smaken. Je kunt eventueel ook nog een smaakje toevoegen. (Jam, chocolade, vanille, smaakstoffen uit een potje. Zolang het maar niet teveel vocht bevat.

8

Re: Beginners vragen

Ahh vandaar dat ik botercreme niet lekker vind. Heb wel eens cupcakes op met een dot botercreme. Dat vond ik niet echt lekker.

Ik zal er nog een smaakje aan toevoegen. Mag dat ook aardbeienjam zijn of wordt het dan te aarbeiachtig? En zie je dat niet door de witte fondant heen? Welke fondant kan ik het beste gebruiken? Van funmix of een ander merk?

9

Re: Beginners vragen

ik heb geen ervaring met smaakjes toevoegen aan de 1:1 bc

welke fondant is heel persoonlijk,

ik heb door de jaren heen vanalles gehad,

bakels/pettinice, renshaw, regal ice, funcakes, satin ice,
en heb nu ook calbaut in de kast staan.

Tot nu toe vind ik satin ice het fijnst,
maar heb de laatste nog niet uitgeprobeerd.

funcakes vind ik persoonlijk weer niets...


questie van uitproberen

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

10

Re: Beginners vragen

Jam heb ik zelf nog nooit geprobeerd,ik gebruik meestal de kant en klare smaakstoffen van patidess of LoRann. maar lees hier op het forum vaak dat jam wordt gebruikt. Misschien kan iemand anders die dit wel eens doet je verder helpen.

11

Re: Beginners vragen

Voor 1:1 botercrème moet je de boter eerst 10min loskloppen op hoogste snelheid, dan poedersuiker erbij, eerst langzaam mixen, anders heb je een witte keuken :rolleyes:  ;)  en dan nog eens 10min op hoogste snelheid.

Ik deed er wel eens heeeeel fijn gemalen amandelkoekjes door voor de smaak, jam zou ik niet zo gauw doen denk ik, of echt maar een klein beetje... Dat zie je niet door je fondant heen hoor :nooo  :)
Al doende leer je steeds dunner afsmeren, dus dan proef je de bc ook niet zo :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

12

Re: Beginners vragen

Decoraties kan je wel tot een week van te voren maken. Hoeven niet afgesloten tenzij je ze zacht wilt houden.  Meestal worden ze eerder gemaakt om ze te laten uitharden, blijven ze beter in vorm ;-)

13 Laatst bewerkt door jo-oosie (30-09-2013 06:41)

Re: Beginners vragen

botercreme 1:1 maak ik op de volgende manier, en die bevalt altijd goed voor afsmeren en dijkjes (toeven spuiten heb ik nog nooit gedaan) :

1 pakje roomboter van de aldi op stukjes in kom en beetje zacht laten worden in magnetron, begin met 30 sec en als die dan nog niet zacht is per 10 sec verder proberen.

dan de poedersuiker boven kom zeven en met vork door boter prakken zodat je het stuiven voorkomt.

dan 5 minuten mixen

dan het smaakje toevoegen, namelijk een staafje Nescafé cafe mocca toevoegen en dan nog minimaal 5 minuten doormixen tot je een lekker zacht en smeuïge botercreme hebt

en een hele lekkere... :P

succes met alles !

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

14

Re: Beginners vragen

Ik zou er geen jam doorheen doen.. Te nat en de bc wordt dan roze. Ik doe alleen vanille door de bc 1:1 (patidess of zo'n flesje vanille-extract). De bc blijft dan wit en het boterige is er van af  ;)

15 Laatst bewerkt door Tw33ty (30-09-2013 11:42)

Re: Beginners vragen

Hmm 20 minuten in totaal mixen? Is dat niet erg lang? Kan het niet gaan schiften ofzo?

Gebruiken jullie gezouten of ongezouten boter? In ieder geval bedankt voor alle tips!

En ja het is wel fijn dat ik de decoraties zo ver van te voren kan maken :)

16

Re: Beginners vragen

Ik mix nooit zo lang. Zeker niet in de zomer, want dan is de bc na 20 min mixen net yoghurt, zo dun. Ik mix iets van 7-8 minuten 2x, soms zelfs korter. Maar wanneer de bc nog te dun is, zet ik deze even in de koeling, zodat deze iets steviger wordt. Voor de bc wordt ongezouten boter gebruikt.

Ik heb trouwens nog nooit meegemaakt dat de 1:1 is gaan schiften

17

Re: Beginners vragen

Ongezouten!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

18

Re: Beginners vragen

neehoor, ongeveer 10 minuten totaal mixen, je bc is dan echt wel smeuïg genoeg !

En bij de Aldi hebben ze maar 1 soort roomboter...   ;)

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

19

Re: Beginners vragen

jo-oosie schreef:

En bij de Aldi hebben ze maar 1 soort roomboter...   ;)

dat is dan vast geen biologische :+

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

20

Re: Beginners vragen

Siena schreef:
jo-oosie schreef:

En bij de Aldi hebben ze maar 1 soort roomboter...   ;)

dat is dan vast geen biologische :+


dat denk ik niet nee, hoe dat zo??

Wat je met liefde maakt, mag je absoluut met gepaste trots showen....  ;-)

21

Re: Beginners vragen

Wat voor vulling past nog bij aardbeienbavarois?
Had al gekeken bij de vullingen maar ik zoek iets anders dan chocolade.

Enne de roomboter bij de Aldi is lekker hoor :)

22

Re: Beginners vragen

jo-oosie schreef:
Siena schreef:
jo-oosie schreef:

En bij de Aldi hebben ze maar 1 soort roomboter...   ;)

dat is dan vast geen biologische :+


dat denk ik niet nee, hoe dat zo??



niet dat dat moet hoor!

dat gebruik ik alleen wel altijd. (net als bio eieren en bio bloem)
ik vind goede kwaliteitsproducten belangrijk, omdat ik de smaak van de taart minstens zo belangrijk vind als het uiterlijk van de taart.

Ik lees weleens dat mensen voor alle ingredienten echt het állergoedkoopste kopen...

persoonlijk houd ik daar niet van, het verschil proef je zeker wel!


(niet dat het dan persé biologisch moet zijn,
er zit nog aardig wat tussen het goedkoopste van het goedkoopste en biologisch in  :P )

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

23

Re: Beginners vragen

Biologisch mag dan voor sommige heel logisch zijn maar is zeker niet altijd beter!

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-

24

Re: Beginners vragen

Butzies schreef:

Biologisch mag dan voor sommige heel logisch zijn maar is zeker niet altijd beter!


gewoon uit pure interesse, waarom niet?

je komt best stellig over nl en ben erg benieuwd waarom dat is...


(niet aanvallend bedoeld dus!)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

25 Laatst bewerkt door Carien (01-10-2013 22:09)

Re: Beginners vragen

:think: ik zou eerder denken: zeker niet slechter....  :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl